Articol publicitar

Whonet, programul care luptă cu infecţiile intraspitaliceşti. Dr. Gabriela Ionescu: Antibioticele administrate pacienţilor din terapie intensivă vor fi diferite de cele din secţiile de chirurgie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Whonet, un program informatic dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este esenţial în monitorizarea şi reducerea infecţiilor intraspitaliceşti. Poate determina specific tipurile de germeni care circulă pe anumite secţii spitaliceşti şi rezistenţa lor la anumite antibiotice, a declarat dr. Gabriela Ionescu, medic specialist anestezist, în cadrul atelierului Viitorul terapiei, la Conferinţa Naţională MedLife.

Infecţiile dobândite în timpul spitalizării reprezintă o temă foarte discutată în România. Contrar aparenţelor, ele nu ţin doar de igiena spitalului, deoarece orice spital acumulează involuntar un număr semnificativ de germeni, indiferent de starea de igienă a instituţiei.

Anual sunt raportate mii de infectări intraspitaliceşti, dar numărul ar putea fi mai mare dacă luăm în considerare faptul că subraportarea lor reprezintă un fenomen în România.

Dr. Gabriela Ionescu a adus în discuţie programul Whonet, un program informatic elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care analizează circulaţia germenilor şi are ca scop monitorizarea rezistenţei la antibiotice a acestora la nivel global.

„Aplicabilitatea sistemului informatic Whonet este foarte importantă în politica de antibiotice a spitalului şi nu numai. Alertele microbiologice sunt cu valoare momentană, identificate pe fiecare tulpină şi au aplicabilitate maximă. Faţă de ghidurile clinice care aduc recomandări globale pentru tratamentul antibiotic, Whonet oferă originalitate şi aplicabilitate maximă” a explicat Dr. Gabriela Ionescu.

Whonet poate determina specific tipurile de germeni care circulă pe anumite secţii spitaliceşti şi rezistenţa lor la anumite antibiotice. Acest lucru poate însemna că antibioticele administrate pacienţilor care petrec un timp îndelungat în secţia de Terapie Intensivă vor fi diferite de antibioticele pacienţilor din secţiile de Chirurgie.

Programul a fost dezvoltat începând cu anul 1989 de către OMS iar în prezent sunt afiliate la acest program în jur de 200 de ţări din întreaga lume, însumând aproape 1000 de laboratoare care trimit date anual.

În România, potrivit Dr. Gabriela Ionescu, acest program nu a făcut raportări până în iulie, anul acesta.  


„Beneficiile programului sunt atât pentru pacient, ajutând medicul curant să ştie ce germene şi cât de agresiv este el, pentru infecţionist, să influenţeze politica de antibiotice a spitalului, cât şi pentru medicul epidemiolog care prin alertele acestea pe care programul ţi le sesizează, să eficientizeze activitatea anti-epidemiologică de focar.” a mai declarat Dr. Gabriela Ionescu

Despre Conferinţa Naţionala MedLife

Conferinţa Naţionala MedLife este cel mai important eveniment dedicat medicilor, organizat de liderul medicinei private din România. Având ca temă “Sistem, medic, pacient. Perspective 2025”, ediţia din acest an a fost un prilej de a aduce pe aceeaşi scenă reprezentanţi ai sistemelor de sănătate publice şi private, medici români şi medici din afara ţării, antropologi şi specialişti în tehnologie, care au discutat despre schimbările aşteptate în următorii ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite