Vrei să te menţii în formă? Practică un sport de iarnă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Skiatul suprasolicită musculatura
Skiatul suprasolicită musculatura

Mișcarea pe care o facem pe pârtie sau la patinaj ajută la tonifierea mușchilor și la  îmbunătățirea respirației. Pentru a preveni accidentare, specialiștii ne recomandă să ne pregătim din punct de vedere fizic cu câteva săptămâni înainte.

Patinajul, schiatul și săniușul sunt cele mai căutate sporturi din timpul iernii, atât pentru distracție, cât și pentru faptul că îmbunătățesc starea de sănătate. Un studiu realizat de oamenii de știință elvețieni a scos la iveală faptul că practicarea unui sport de iarnă timp de jumătate de oră echivalează cu o oră de antrenament fizic la sală sau de aerobic. În plus, persoanele care le practică se îmbolnăvesc mai rar decât cele care nu obișnuiesc să facă sport în timpul iernii.

Schiatul tonifică mușchii

Practicat de cel puțin trei ori pe săptămână, câte patru ore pe zi, schiatul ajută la tonifierea musculaturii picioarelor și abdomenului, spun specialiștii. Însă persoanelor care schiază trebuie să aibă o condiție fizică bună, deoarece este un sport care solicită foarte mult mușchii. De aceea, cu trei săptămâni înainte de a merge la schi este recomandat să faceți câteva exerciții fizice simple de întindere, care să pregătească corpul pentru efort.

Benefic pentru mușchi este și săniușul, în timpul căruia este solicitată îndeosebi musculatura spatelui și picioarelor.
De asemenea, în timp ce schiem circulația sângelui se îmbunătățește, ceea ce duce la o mai bună oxigenare a creierului. Un alt beneficiu pe care îl aduce acest sport constă în sintetizarea vitaminei D, sintetizată în organism atunci când stăm la soare. Necesarul zilnic se mai asigură şi prin alimentație, cele mai bune surse fiind somonul, tonul, iaurtul și laptele de vacă.

Vitamina D joacă un rol foarte important în organism, reducând apariția bolilor de inimă şi diabetului de tip 2. În plus, studiile au arătat că vitamina D previne apariția cancerului.

O oră de patinaj, 500 de calorii arse

Persoanele care doresc să scape de câteva kilograme, ar trebui să patineze cel puţin o dată pe săptămână. În doar o oră de patinaj se ard aproximativ 500 de calorii, iar numărul lor crește odată cu viteza de deplasare.

S-a mai observat că patinajul îmbunătăţeşte respirația, motiv pentru care se recomandă persoanelor care suferă de astm. Un alt motiv pentru a patina cât mai des este faptul că acest sport de iarnă menţine tonusul ridicat. În timpul patinajului, în organism se secretă serotonină, un hormon responsabil de starea de bine.

Citeşte şi:
Astmul, mai greu de controlat iarna


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite