Vitaminele care ajută la creşterea părului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părul nu este alcătuit din celule vii, astfel că şampoanele şi balsamurile chiar dacă îi schimbă aspectul, nu-l hrănesc cu adevărat. Frumuseţea podoabei capilare este dată de nutriţia adecvată, bogată în vitaminele şi mineralele care ajută la creşterea părului.

Părul este un barometru al sănătăţii generale, împreună cu pielea şi unghiile. Spre dosebire de piele, părul nu se poate repara singur, dar putem face câte ceva pentru a avea un păr nou şi mai sănătos.

Părul nu este alcătuit din celule vii, astfel că şampoanele şi balsamurile sau chiar tratamentele de înfrumuseţare la care apelăm, chiar dacă îi schimbă aspectul, nu-l hrănesc cu adevărat.

Un păr frumos şi sănătos este în primul rând rezultatul unei diete corespunzătoare care să asigure vitaminele şi mineralele necesare de care are nevoie podoaba capitală, atrag atenţia medicii.

Vitaminele care ajută la creşterea părului se găsesc în legume

Astfel, foliculii piloşi au nevoie de proteine de bună calitate pentru a creşte. Aceste proteine le putem obţine din leguminoase, nuci, seminţe şi peşte.

Un păr uscat care se rupe foarte uşor şi este lipsit de strălucire este semnul unei lipse de grăsimi esenţiale. Acizii graşi esenţiali îi găsim în peşte gras precum somonul, tonul şi sardinele, precum şi în nuci şi seminţe.

Gălbenuşul de ou, orezul brun, lintea, ovăzul, boabele de soia, seminţele de floarea-soarelui, nucile şi mazărea verde sunt bogate în biotină, o vitamină împortantă care ajută la metabolizarea grăsimilor esenţiale şi sunt cruciale pentru sănătatea părului.

Alături de vitaminele şi mineralele care ajută la creşterea părului mai avem nevoie de un masaj al scalpului – cu ulei de pătrunjel -, de un şampon cu proteine cu pH-ul echilibrat. 

Imagine indisponibilă

Vitamina C previne despicarea firului de păr

Vitaminele care ajută la creşterea părului pot veni şi din suplimente alimentare. Acestea se iau în timpul mesei şi constau într-un complex de vitamine concentrate şi minerale, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Este vorba despre vitaminele B1,B2, B3, B5, B6, B12, biotină, colină, acid folic, vitamina C, vitamina D, vitamina E, bor, calciu, magneziu, mangan, seleniu, vanadiu şi zinc. Complexul de vitamine B este esenţial pentru sistemul nervos, iar dacă pierderea părului este legată de stres, aceste vitamine sunt utile.

Vitamina C ajută la producerea de colagen care menţine ţesutul părului, prevenind despicarea vârfurilor, în timp ce deficienţa de zinc slăbeşte firul de păr determinând ruperea acestuia şi oprirea unei creşteri normale.

Silica – un compus chimic care favorizează formarea ţesutului conjunctiv din organism îmbunătăţind sănătatea părului - este indicată în cantitate de 300 - 500 miligrame, zilnic.

Coenzima Q10 ajută circulaţia la nivelul scalpului, în timp ce L-cisteina – un gram pe zi, luată cu suc sau apă – îl ajută să fie strălucitor.

Ar mai fi de spus că este normal să pierdem între 50 şi 100 de fire de păr pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite