Vindecarea de HIV/SIDA, realitate sau numai speranţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi pacienţi infectaţi cu HIV par să fi scăpat definitiv de virusul imunodeficienţei dobândite cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă. Specialiştii sunt, însă, reţinuţi în a considera acest tratament terapia care vindecă HIV/SIDA.

O echipă de specialişti din cadrul Spitalului Brigham din Statele Unite ale Americii a obţinut rezultate remarcabile cu ajutorul transplantului de măduvă osoasă în cazul a doi pacienţi infectaţi cu HIV. Unul dintre ei nu mai ia tratament antiretroviral – terapia recomandată pentru a ţine infecţia sub control – de patru luni, iar analizele indică lipsa virusului din organism, au precizat specialiştii americani în cadrul Conferinţei Societăţii Internaţionale SIDA, citaţi de BBC.

Totuşi, cercetătorii sunt sceptici, ei cred că este prea devreme pentru a vorbi despre transplantul de măduvă osoasă ca despre tratamentul care vindecă HIV/SIDA. Ei spun că este foarte dificil să scapi definitiv de virusul imunodeficienţei dobândite, pentru că se ascunde în ADN-ul uman, formând „rezervoare“ de virus de neatins în organism. În general, medicaţia antiretrovirală ţine sub control multiplicarea virusului, astfel încât acesta aproape că dispare din fluxul sangvin, dar odată întrerupt tratamentul, virusul revine.

Bărbaţii în cauză, care au rămas sub protecţia anonimatului, trăiesc cu infecţia HIV de aproximativ 30 de ani. Amândoi au dezvoltat, în timp, limfom, o formă de cancer care necesită transplant de măduvă osoasă. Măduva osoasă, care se extrage în special din oasele bazinului, este sursa de unde izvorăsc noile celule sangvine, despre care se crede că este şi „multiplicatorul“ de HIV. După transplant, ambii pacienţi, care au urmat, totuşi, tratamentul antiretroviral, au prezentat viremie zero: unul dintre ei timp de doi ani, celălalt – patru ani.

Dacă rezultatele pozitive persistă unul-doi ani, „Adio, HIV!“

De curând, ei au fost scoşi de pe tratamentul antiretroviral. Au trecut deja şapte săptămâni fără medicamentele antiHIV în cazul unuia şi 15 săptămâni în cazul celuilalt pacient, rezultatele analizelor fiind promiţătoare până acum. „Rezultatele sunt îmbucurătoare, dar nu putem demonstra, deocamdată, că avem cura infecţiei HIV, mai trebuie să treacă mult timp până atunci“, este de părere medicul Timothy Henrich, unul dintre cercetători, citat de BBC.

Totuşi, dacă HIV nu reapare timp de unul-doi ani după ce am oprit tratamentul antiretroviral, vom putea spune că avem de-a face cu vindecarea infecţiei, riscul reapariţiei fiind aproape nul.

Specialiştii nu vor să se pripească, deocamdată, fiindcă se ştie că virusul se poate ascunde mult timp în ţesutul cerebral sau în tractul gastrointestinal şi poate reapărea brusc.

Pacientul „Berlin“

Timothy Brown, aşa-numitul „pacient Berlin“, este prima persoană considerată vindecată de infecţia cu HIV/SIDA. El a primit un transplant de măduvă osoasă de la un donator care prezenta o mutaţie ce-l făcea rezistent la infecţia cu HIV.

Ambii pacienţi americani au primit măduvă osoasă de la donatori normali, sănătoşi.

De asemenea, a mai fost raportat un caz de vindecare de HIV la o fetiţă din Mississippi. Ea a primit tratament antiretroviral încă de la naştere, iar oamenii de ştiinţă cred că virusul a fost, pur şi simplu, eradicat din organismul ei înainte de formarea „rezervoarelor“ virale.

Transplantul, soluţie controversată

Medicul american Michael Brady, de la Terrence Higgins Trust, spune că transplantul de măduvă osoasă este un tratament complex şi foarte scump, care vine la pachet cu un număr semnificativ de riscuri. „Pentru majoritatea persoanelor infectate cu HIV este mai riscant să facă transplant de măduvă osoasă decât să gestioneze boala cu ajutorul medicamentelor disponibile. Oricum, chiar dacă această soluţie se dovedeşte eficientă pe termen lung, pacienţii transplantaţi înlocuiesc, practic, tratamentul antiretroviral cu tratament imunosupresiv, pentru a evita respingerea grefei“, crede specialistul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite