VIDEO Zece motive pentru care canabisul este mai sănătos decât alcoolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marijuana calmează impulsurile violente, pe când alcoolul le intensifică FOTO Shutterstock
Marijuana calmează impulsurile violente, pe când alcoolul le intensifică FOTO Shutterstock

Impactul oricărui drog asupra sănătăţii depinde de felul în care este folosit, de cine este folosit, de cât de mult este folosit şi în ce circumstanţe. Canabisul (marijuana) şi alcoolul acţionează asupra creierului în mod diferit. Efectele pe termen lung sunt şi ele diferite.

Şi alcoolul, şi canabisul sunt considerate narcotice sau halucinogene care afectează sistemul nervos central, cauzând schimbări comportamentale şi, deseori, dependenţă. Fiecare dintre ele reprezintă un risc potenţial sau un beneficiu pentru organismul nostru, notează într-o analiză amplă „True Activist“.

Alcoolul, indiferent de tip, este clasat ca un cancerigen de tip A1. Consumul de alcool a fost legat de apariţia cancerului la sân, iar dovezile susţin că există o asociere puternică cu tumorile. „Asta nu înseamnă că vom face cancer dacă bem o bere, însă clasificarea este clară“, notează „True Activist“.

Pe de altă parte, canabisul este o plantă considerată una cu o foarte mare putere de vindecare peste tot în lume şi care poate vindeca şi cancerul. Compuşii canabisului sunt responsabili pentru oprirea înmulţirii celulelor canceroase, pentru reducerea riscului de atac de cord cu până la 66% şi a dependenţei de insulină la diabetici cu 58%.

Totuşi, efectele terapeutice ale canabisului nu provin din fumatul plantei, ci din sucul frunzelor sau din extragerea compuşilor medicinali. „Dacă încălzeşti planta, acidul THC se dezintegrază (decarbozilare), iar cel care o fumează se va simti «high», obţinând însă doar 10 miligrame din substanţele benefice. Dacă n-o încălzeşti, poţi ajunge chiar la obţinerea a 500-600 de miligrame de substanţă şi s-o foloseşti ca antioxidant şi neuroprotector“, spune doctorul William Courtney, care a studiat îndelung proprietăţile canabisului.

Ca element social, nu este nimic greşit în fumatul de canabis, care însă nu oferă aceleaşi beneficii terapeutice ca extragerea substanţelor din plantă. Fumatul nu este «rău», «greşit» sau «imoral». Este, pur şi simplu, ceva ce milioane de adulţi responsabili aleg să facă cu timpul lor liber, la fel ca băutul unui pahar cu vin. Canabisul este, însă, demonizat, în ciuda faptului că alcoolul este mult mai toxic, dă dependenţă mai mare, este mai nesănătos pentru organism şi te face şi mai predispus spre accidente sau violenţă“, susţine publicaţia.

„True Activist“ face o listă cu 10 lucruri care evidenţiază impactul acestor substanţe - canabisul şi alcoolul - asupra consumatorilor. „Mai multe informaţii se pot găsi în cartea «Marijuana este mai sigură. Atunci de ce îi îndemnăm pe oameni să bea?» («Marijuana is safer: So why are we driving people to drink?», autor Steve Fox), care are o prefaţă scrisă chiar de şeful Departamentului de Poliţie din Seatlle (SUA), Norm Stamper“, adaugă „True Activist“.

1. Mulţi oameni mor din cauza alcoolului. Nimeni nu moare din cauza canabisului.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA raportează că peste 37.000 de decese anuale (1.400 doar în statul Colorado) sunt atribuite consumului de alcool. Aceste cifre nu includ decesele prin accidentele provocate de alcool. Însă, CDC nu are o categorie dedicată deceselor cauzate de consumul de canabis. 

2. Oamenii mor din cauza supradozei de alcool. Nu s-a înregistrat niciun deces din cauza supradozei de canabis.

Canabisul este unul dintre drogurile puţin toxice, fiind nevoie de mii de doze pentru a deceda din cauza lui.

3. Alcoolul depăşeşte depăşeşte de opt ori canabisul în ceea ce priveşte cheltuielile cu sănătatea.

În SUA, costul anual al consumului de alcool este de 165 de dolari (123 de euro) de utilizator, comparativ cu doar 20 de dolari (15 euro) de utilizator de canabis. Fapt deloc surprinzător, dat fiind că riscurile consumului de alcool sunt mult mai multe (şi mai mari) decât ale canabisului.

4. Consumul de alcool deteriorează creierul. Consumul de canabis nu.

În ciuda miturilor despre canabisul care „îţi prăjesc” celulele cerebrale, studiile indică faptul că marijuana protejează, de fapt, creierul. Chiar şi doze mici de THC (componentul psihoactiv al canabisului) pot impulsiona procesele biochimice care protejează celulele cerebrale şi menţin funcţiile cognitive.

5. Consumul de alcool conduce la cancer. Consumul de canabis nu.

Alcoolul este asociat cu mai multe tipuri de cancer: de esofag, de stomac, de colon, de plămâni, de pancreas, de ficat şi de prostată. Canabisul nu a fost asociat, în termeni conclusivi, cu nicio formă de cancer. De fapt, un studiu recent chiar contrazice susţinerile că marijuana este asociată cu cancerul de cap şi de gât, spunând că reduce riscul de apariţie a cancerului la cap şi la gât. 

6. Alcoolul dă mai multă dependenţă decât canabisul.

Mulţi cercetători au atras atenţia asupra faptul că marijuana dă o mai mică dependenţă decât alcoolul. Un alcoolic manifestă efecte secundare puternice, uneori fatale, în sevraj, dar canabisul nu produce niciun efect secundar daca se întrerupe consumul. Băutorii de alcool sunt mai predispuşi la dependenţă. Totodată, cu cât creşte consumul de canabis, cu atât scade consumul de droguri puternice, cum ar fi heroina sau cocaina, mai arată un studiu.

7. Alcoolul creşte riscul de accidente. Canabisul nu.

Este binecunoscut faptul că din cauza alcoolului au loc cele mai multe accidente care necesită şi spitalizare, potrivit lucrării de specialitate „Alcoolismul: Cercetare Experimentală şi Clinică” („Alcoholism: Clinical & Experimental Research”). Dar, consumul de canabis este rareori asociat cu vizitele la camera de gardă, se arată într-o cercetare publicată în „Jurnalul American de Medicină de Urgenţă” („American Journal of Emergency Medicine”). „Canabisul nu pare să mărească comportamentul iresponsabil. Asta înseamnă că marijuana nu prea contribuie la violenţa faţă de alţii sau faţă de sine, în timp ce consumul de alcool este un factor major în accidentare şi în violenţă“, susţine Consiliul dritanic de sfaturi pentru populaţie (British Advisory Council on the Misuse of Drugs), în ceea ce priveşte consumul de droguri. 

8. Consumul de alcool contribuie la comportamentul agresiv şi violent. Canabisul nu face asta.

Alcoolul măreşte agresivitatea şi comportamentul violent, arată nenumărate studii. „În timpul intoxicării, canabisul reduce temperamentul violent“, spune o cercetare publicată în „Journal of Addictive Behaviours“.

9. Alcoolul este un factor important în crimele violente. Canabisul nu.

Aproape jumătate din crimele violente de pe teritoriul Statelor Unite sunt asociate cu consumul de alcool. Mai exact, anul sunt înregistrate cinci milioane de crime comise pe fondul consumului de alcool. În opoziţie, guvernul american nici măcar nu înregistrează actele violente comise de persoane aflate sub influenţa canabisului, pentru că planta şi fumarea ei nu sunt asociate cu violenţa. Actele infracţionale, adesea violente, asociate cu canabisul au loc pe fondul interzicerii consumului, care a favorizat apariţia şi extinderea pieţei negre a drogurilor.

10. Consumul de alcool contribuie la violenţa domestică şi la viol. Canabisul nu.

Persoanele predispuse la un comportament violent, aflate sub influenţa alcoolului, sunt actorii activi ai violenţei domestice şi ai abuzului sexual. Cu alte cuvinte, cei care îşi agresează soţiile, tind să se lase în voia comportamentului violent atunci când au consumat alcool. Canabisul, în schimb, nu apare în niciun studiu despre violenţa în familie (poate şi pentru că este interzisă folosirea lui), însă este asociat cu calmarea comportamentului violent.


Citeşte şi:

VIDEO Noam Chomsky, părintele „gramaticii universale”, explică de ce marijuana este un drog ilegal, iar tutunul nu

Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanţi filosofi contemporani, a vorbit anul acesta despre legalizarea marijuanei şi a oferit o perspectivă nouă: marijuana nu este legalizată , tocmai pentru că este foarte ieftină. În acelaşi timp, tutunul, care provoacă daune mult mai grave, este în continuare legal şi popular.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite