VIDEO Telefoane cu mirosuri şi „piele electronică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pielea electronică va reacţiona atât la comenzile uzuale, cât şi la gesturi precum întinderea, ciupirea sau deformarea
Pielea electronică va reacţiona atât la comenzile uzuale, cât şi la gesturi precum întinderea, ciupirea sau deformarea

Gadgeturile pe care le dezvoltă deja marile companii vor detecta aerul poluat în locul nostru şi vor răspunde nu numai la atingeri, ci şi la „ciupituri“. Multe dintre dispozitive vor putea fi confundate foarte uşor cu nişte accesorii, toate aceste „minuni“ fiind posibile graţie nanotehnologiei.

Să intri într-un laborator din Centrul de Cercetare Nokia (NRC) amplasat la Cambridge, Marea Britanie, nu e o treabă foarte uşoară. Uşile de securitate rămân deschise cel mult pentru a trece două persoane, altfel se porneşte o alarmă asurzitoare, scrie James Beechinor-Collins, editor la Nokia Conversations - blogul oficial al producătorului finlandez de telefoane mobile.

Din fericire, el s-a numărat printre norocoşii care au văzut cu ochii lor proiectele speciale pe care le pregătesc inginerii centrului, majoritatea având la bază nanotehnologia şi creionând viitorul nu prea îndepărtat al gadgeturilor. Gadgeturi care vor putea mirosi şi simţi în locul nostru.

Senzori speciali

Centrul de cercetare deschis în 2007 de Nokia în parteneriat cu Universitatea de la Cambridge studiază inovaţii interesante pentru gadgetul mobil al viitorului, senzorii chimici care imită mirosul şi pielea electronică, aplicaţiile practice fiind însă îndepărtate, scrie Mediafax.

Despre „telefonul cu miros", practic implementarea unui senzor capabil să identifice compuşi chimici din mediul înconjurător, s-a mai vorbit în acestă vară, când a ieşit la lumină că o serie de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din San Diego, SUA, pregătesc o astfel de tehnologie beneficiind de o finanţare a guvernului american, ca o nouă linie de apărare împotriva atacurilor cu arme chimice.

Tehnologia studiată de cercetătorii de la Cambridge este una similară, dezvoltată de această dată cu fonduri alocate de Nokia.

Pornite cu o ciupitură

Grupul finlandez investeşte masiv în inovaţie pentru a depăşi concurenţa odată cu următoarea generaţie de gadgeturi. Astfel, centrul de cercetare al Nokia de la Cam­bridge experimentează o nouă modalitate de a controla dispozitivele mobile dincolo de deja popularele ecrane multitouch care răspund la comenzi complexe efectuate prin atingere.

Pielea electronică este practic o suprafaţă senzorială flexibilă, care reacţionează atât la deja uzualele comenzi prin atingere, cât şi la gesturi acum neobişnuite, precum întindere, ciupire sau deformare. Un alt proiect la care lucrează Nokia, la centrele de cercetare din Cambridge şi Beijing, este creşterea funcţiilor ecranelor tactile existente prin electrovibraţie, o tehnologie care ar putea ajuta telefonul sau gadgetul respectiv să ofere utilizatorului, la atingere, senzaţia unor texturi.

Cercetătorii cred că datorită acestor inovaţii vor putea fi elaboraţi noi factori de formă pentru gadgeturile mobile, aducând totodată noi funcţii şi utilităţi. Spre exemplu, pielea electronică flexibilă poate contribui la construirea unor noi dispozitive care pot servi inclusiv ca accesorii vestimentare.

Editorii blogului oficial al companiei notează că aceste tehnologii sunt încă în stadiul de prototip, aplicaţiile practice fiind încă îndepărtate.

"Nanotehnologia nu e ceva ce se va vedea în aspectul exterior al gadgeturilor viitorului. Mai degrabă este un mijloc ce ne oferă o întreagă lume de posibilităţi."
Tapani Ryhänen
şeful grupului de cercetare NRC Cambridge

Nasul artificial

Echipa implicată în proiectul telefonului cu miros lucrează efectiv la construirea unui nas artificial. Prin plasarea unui nanofir pe un cip, ei îl pot face să recunoască diferite substanţe plasate aproape de suprafaţa senzitivă. Totul se petrece la o scală nanometrică, iar curentul ce trece prin nanofirul conductor este influenţat de imediata sa vecinătate.

Prin plasarea unor substanţe în proximitatea lui, curentul electric ce-l traversează se va comporta diferit.  O asemenea tehnologie ar putea fi utilizată pentru detectarea poluării, a alimentelor contaminate etc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite