VIDEO Ce îi face speciali pe copiii şi adulţii cu sindromul Down

Muzicianul Sujeet Desai, exemplul viu că oamenii cu sindromul Down pot reuşi în viaţă 

În ciuda percepţiei generale, copiii şi adulţii cu sindromul Down au o sumedenie de calităţi: pot fi buni atleţi, pot cânta la instrumente muzicale, pot dansa şi chiar pot munci, deci pot fi utili pentru societatea care, în schimb, îi izolează. Acesta este mesajul asociaţiilor Down din România, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, marcată astăzi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-adevăr principala caracteristică a copiilor şi adulţilor cu sindrom Down este aspectul deosebit, dat de cromozomul suplimentar din perechea a 21-a de cromozomi. Sigur, această particularitate atrage după sine mai multe o serie de probleme, de la tulburări de limbaj, dizabilităţi intelectuale, întârzieri cognitive, până la malformaţii cardiace. Cu toate acestea trebuie să se lupte părinţii copiilor cu sindrom Down. Dar asta nu este tot. Pentru că, odată ce copiii devin adulţi cu sindrom Down, problemele sunt şi mai mari: aceste persoane sunt excluse din viaţa socială, în ciuda nenumăratelor lor calităţi.

„În condiţiile potrivite, persoanele cu sindromul Down pot dansa, pot face sport, pot munci, pot realiza obiecte de artă, contribuind în acest fel la dezvoltarea societăţii“, potrivit comunicatului Asociaţiei Down Bucureşti şi al partenerilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down. Această zi este marcată în fiecare an pe data de 21.03, pentru a scoate în evidenţă caracteristica afecţiunii genetice: al treilea cromozom în plus din perechea cu numărul 21.

„I’m up, not Down!“

Desfăşurată sub sloganul „I’m up, not Down“ (joc de cuvinte care se traduce, ad literam, „Sunt sus, nu jos“), Ziua Mondială a Sindromului Down este marcată în România printr-o competiţie sportivă la care participă peste 200 de persoane cu această afecţiune, dar şi însoţitori şi voluntari din toată ţara. Competiţia Sportivă „World Down Syndrome Day – Bucharest Romania“ a început la ora 9.00 şi a avut loc la Centrul Sportiv Apollo.

De asemenea, la ora 17.30, va avea loc „Seara dedicată persoanelor cu sindrom Down şi familiilor acestora“, în Sala de Conferinţe „Henry Coandă“, din cadrul Rin Airport Hotel, unde vor exista mai multe momente artistice susţinute de copii şi tineri cu sondromul Down.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: