VIDEO Furtuna solară, momentan inofensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai puternică explozie solară din ultimii patru ani, înregistrată marţi de NASA, a aruncat un nor de plasmă solară pe traiectoria Pământului. Potrivit specialiştilor americani, razele X care însoţesc vântul solar pot afecta sistemele de comunicaţii şi reţelele de înaltă tensiune.

Efectele asupra Planetei nu s-au tradus printr-o la fel de puternică furtună magnetică, explică specialiştii Observatorului Geomagnetic Naţional „Surlari" al Institutului Geologic al României. „Observatorul a înregistrat doar o subfurtună magnetică, pentru un interval scurt, între orele 20.00 - 22.00, în data de 15 februarie", se arată într-un comunicat al instituţiei. În zilele următoare, subfurtuna s-a calmat, efectele asupra organismelor vii, comunicaţiilor şi navigaţiei fiind „nesemnificative", potrivit cercetătoarei Anca Isac.

Fenomenul este în desfăşurare

„Există probabilitatea ca plasma ejectată şi vântul solar creat să lovească din nou traiectoria Pământului. Este posibil să avem furtuni magnetice în viitorul apropiat", a explicat cercetătoarea. Aceasta a adăugat însă că Planeta este pregătită pentru astfel de furtuni, recurente în istorie. Cea mai recentă a avut loc la 4 august anul trecut, mai intensă decât înregistrările din 15 februarie 2011, efectele fiind şi atunci nesemnificative.

„Nu trebuie să intrăm într-o fază isterică. E bine să realizăm că Planeta este vie, în interdependenţă cu Soarele şi planetele din jur, dar aşa am trăit şi până acum", precizează Anca Isac. Tehnologia permite în prezent specialiştilor Observatorului să ştie cu patru ore înainte dacă apare o furtună magnetică. Nu pot estima însă şi magnitudinea fenomenului, decât după ce începe să se manifeste la suprafaţa Planetei.  

În cazul extrem, o astfel de furtună ar distruge în primul rând sistemele de comunicaţii, de care depind tranzacţiile electronice şi sistemele de navigaţie. Cel mai expuşi eventualelor radiaţii ar fi pasagerii şi echipajele avioanelor care zboară la peste 10-12 kilometri altitudine. Nu s-au înregistrat însă niciodată astfel de radiaţii. Au existat totuşi pene de curent care au afectat milioane de oameni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite