VIDEO O boală poate „sfâşia“ ca un lup destinul femeilor tinere. Află totul despre ea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, aproximativ 9.000 de persoane suferă de LES (lupus eritematos sistemic), cea mai severă, dar şi cea mai întâlnită formă a bolii. Nouă din zece persoane afectate de lupus sunt femei tinere, active, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 ani, potrivit statisticilor recente.

Nu doar că această boală transformă viaţa într-un calvar, dar este şi dificil de recunoscut din cauza simptomelor înşelătoare, variabile în timp şi de la caz la caz. Conform sondajului "Priveşte lupusul" realizat în 2011, 90% din europeni ştiu foarte puţine lucruri despre această boală. De altfel, diagnosticul de lupus este dificil de pus şi de către medici: în medie, la 4 ani după debutul bolii şi de-abia după trei consultaţii la specialişti diferiţi.


infolupus.ro, un portal cu informaţii pentru cei afectaţi

De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga lume, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, alături de alte 100 de organizaţii din întreaga lume, demarează o campanie de informare cu privire la simptomele bolii şi la impactul lupusului asupra vieţii celor afectaţi. La nivel mondial, datele indică 5 milioane de persoane cu diverse forme ale bolii.
În România, Ziua Mondială a Lupusului este marcată prin lansarea aplicaţiei online infolupus.ro
Cei care accesează aplicaţia pot afla care sunt cauzele şi simptomele bolii, având la dispoziţie şi statistici importante despre impactul acesteia, precum şi mărturii ale pacienţilor şi ale medicilor. Utilizatorii aplicaţiei au posibilitatea de a o transmite mai departe printr-un buton de Share pe platforme ca Facebook, Twitter şi prin e-mail.
De asemenea, APAA înfiinţează astăzi primul grup de suport pentru pacienţii cu lupus, cu sprijinul GSK. În cadrul întâlnirilor, sunt discutate problemele specifice bolii şi sunt oferite soluţii terapeutice de către medici reumatologi şi psihologi.

Citeşte şi: 

CAMPANIE Sarea, un drog cu beneficii pentru sănătate! Tu ştii să o valorifici?

Dureri de burtă? Află 3 cauze mai puţin cunoscute!

Anomalie în funcţionarea sistemului imunitar

Lupusul eritematos este o boală autoimună cu componentă genetică, în care sistemul imunitar interpretează în mod eronat celulele, ţesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi generează autoanticorpi care le atacă şi le distrug.
Deşi cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, numărul mai mare de cazuri în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor poate indica faptul că boala este declanşată de anumiţi hormoni, pe lângă predispoziţia genetică. În plus, există o serie de factori de mediu care favorizează declanşarea bolii, precum: stresul, expunerea la lumina ultravioletă, de obicei la lumina soarelui şi fumatul. „Trebuie să ne gândim la lupus eritematos atunci când apar leziuni roşiatice persistente pe zonele foto expuse sau ulceraţii bucale care nu se vindecă, când apar dureri articulare nejustificate ori dureri musculare în lipsa efortului fizic, precum şi febră în afara unei infecţii", potrivit medicului primar dermatolog Rodica Olteanu, doctor în ştiinţe medicale, de la Spitalul Colentina din Bucureşti.

Vezi aici cum se manifestă boala: 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite