Vezi de ce nu este bine să înlocuieşti legumele şi fructele cu pastile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pătrunjelul conţine fier şi vitamina C
Pătrunjelul conţine fier şi vitamina C

60 de mg de vitamina C din fructe au valoare biologică mai mare decât 1.000 de mg de vitamina C de sinteză. Cu alte cuvinte, o portocală este mai bună decât cel mai puternic supliment de vitamina C artificială.

Ştim că trebuie să mâncăm sănătos şi natural, că avem nevoie de cinci porţii  de fructe şi de legume zilnic, că vitaminele din natură sunt mai bune decât cele de sinteză. Dar de ce? Răspunsul ni-l oferă prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Ce este stresul oxidativ?

„Stresul oxidativ reprezintă ruperea echilibrului dintre speciile oxidante (radicalii liberi) şi cele antioxidante. El induce un status proinflamator care ne afectează sănătatea moment de moment şi care stă la originea a numeroase boli. Modificările pe care le produce la nivelul celulelor pot preceda cu 10-15 ani momentul apariţiei unor boli precum diabetul şi bolile cardiovasculare“, ne spune prof. dr. Mencinicopschi.

Mâncarea proastă, fumatul, alcoolul în exces, stresul şi sedentarismul favorizează stresul oxidativ şi apariţia radicalilor liberi. Omul modern are nevoie de ajutoare în lupta împotriva acestor substanţe, iar astfel de ajutoare sunt antioxidanţii.

Citeşte şi:
Ce atuuri au fructele şi legumele negre. Vezi topul celor mai bune dintre ele

Ce preţuri plătesc iubitorii de fast-food

Antioxidanţii acţionează în tandem

„Cei mai buni antioxidanţi sunt cei din legume şi din fructe proaspete, apoi cei extraşi din astfel de surse naturale şi cât mai puţin prelucraţi. Sunt mult mai buni decât antioxidanţii de sinteză. Motivul? Întotdeauna antioxidanţii funcţionează în cascade antioxidante. Ei nu lucrează de unii singuri, ci au nevoie de alte substanţe, iar legumele şi fructele conţin astfel de complexe de antioxidanţi. Dacă nu lucrează în cascadă, aşa cum o cere celula, aceşti antioxidanţi devin toxici pentru că, după ce distrug radicalii liberi, se transformă ei înşişi în radicali liberi“, explică prof. dr. Mencinicopschi.

De exemplu, vitamina E este regenerată de vitamina C, care la rândul ei este potenţată de antocianidine. În măceşe, acidul ascorbic se găseşte în combinaţie cu antocianidine.  “60 mg de vitamina C din sursă naturală au valoare biologică mai mare decât 1.000 de mg de vitamina C de sinteză“, subliniază prof. dr. Mencinicopschi. În plus, antioxidanţii trebuie să ajungă în celule, şi dacă sunt naturali reuşesc să facă mult mai uşor acest lucru decât dacă sunt sintetici.

Cum funcţionează cascadele?

- Vitamina E este regenerată de vitamina C
- Vitamina C este potenţată de antocianidine şi de betacaroten
- Acidul alfa lipoic reciclează vitamina C
- Glutationul este reciclat de antocianidine
- Coenzima Q10 ajută vitamina E

Surse de antioxidanţi naturali

- Beta caroten – cartofi dulci, morcovi, dovleac
- Vitamina C – măceşe, citrice, broccoli, varză, gogoşari, zarzavaturi cu frunze verzi
- Vitamina E – seminţe, nuci, uleiuri prin presare la rece
- Glutation – usturoi, ceapă, leguminoase (fasole), ton, lapte
- Antocianidine – fructe de pădure, sfeclă roşie, prune, struguri negri, măceşe
- Acid alfa lipoic – cartofi, morcovi, spanac, carne roşie
- Coenzima Q10 – sardine, nuci, seminţe
- Superoxid dismutaza (cea mai puternică enzimă antioxidantă) – germeni de grâu, frunze tinere de orz, de ovăz
- Sursă de seleniu (mineral important în obţnerea unor enzime) - scoici, nuci braziliene, seminţe, ton, ciuperci)

Din păcate, deşi fructele şi legumele nu conţin arome şi E-uri care să exacerbeze stresul oxidativ, ele pot conţine pesticide, care sunt nocive din acest punct de vedere. Tocmai de aceea, este ideal să alegem produsele „bio“ sau, pe cât posibil, pe cele provenind din surse de încredere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite