Veşti bune pentru bolnavii de leucemie şi alte tipuri de cancer de sânge. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a fost dotat cu o nouă secţie de transplant de celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti dispune de un nou Centru de Transplant de Celule Stem FOTO: Asociaţia Dăruieşte Viaţă
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti dispune de un nou Centru de Transplant de Celule Stem FOTO: Asociaţia Dăruieşte Viaţă

Cu sprijinul Asociaţiei "Dăruieşte Viaţă", bolnavii de cancer de sânge primesc o nouă şansă la viaţă odată cu nou-înfiinţatul Centru de Transplant de Celule Stem din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, inaugurat pe data de 20 aprilie 2015.

Această realizare a fost posibilă cu ajutorul donaţiilor făcute de oameni obişnuiţi, personalităţi şi companii (care au virat 20% din impozitul pe profit), suma totală fiind de 600.000 de euro, bani care au stat la baza acestei secţii atât de necesare pentru bolnavii afectaţi de forme grave ale cancerelor de sânge (leucemie, limfom).

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) este a 5-a unitate sanitară de stat unde vor fi trataţi pacienţi cu cancer de sânge, cu ajutorul donaţiilor făcute în contul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, după cele de la spitalele Fundeni şi Colţea din Capitală, de la Timişoara şi Târgu Mureş.

Noua secţie de transplant de celule stem realizată în Clinica de Hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, condusă de profesor dr. Ana Maria Vlădăreanu şi conferenţiar dr. Horia Bumbea, dispune de cinci camere sterile, dotate cu paturi electrice de terapie intensivă, staţie de monitorizare a funcţiilor vitale şi beneficiază de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitivă şi flux laminar. Cele cinci camere sterile au rolul de a reduce riscul apariţiei infecţiilor.

image
horia bumbea

„Tratamentul chimioterapeutic efectuat în condiţii de izolare scade riscul de deces din cauza infecţiilor, asigurând o rată de supravieţuire similară celei înregistrate în clinicile din vestul Europei. Pentru a creşte eficienţa camerelor sterile şi a tratamentelor efectuate pe secţie, compartimentul de pretransplant vine ca o completare, în aşa fel încât pacientul să fie protejat de infecţii până ce intră în camera sterilă, sau în timpul tratamentelor de inducţie a remisiunii”, a declarat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie la SUUB.

De asemenea, secţia dispune de un compartiment format din 4 saloane de pretransplant, destinat pacienţilor cu diferite tipuri de leucemii care au trecut sau urmează să treacă printr-un transplant de celule stem, laborator de diagnosticare, sală de raport şi sală studii clinice. Pentru toate aceste spaţii au fost realizate instalaţiile electrice şi sanitare, climatizarea, instalaţia de încălzire, precum şi mobilarea.

"Credem că la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti începem, încetul cu încetul, să închidem un cerc în tratamentul afecţiunilor medicale oncologice. Următorul pas va fi includerea spitalului în programul naţional de pretransplant, de transplant de celule stem", a declarat managerul SUUB, profesor dr. Cătălin Cârstoiu.

El a mai spus că, după ce va fi încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, va începe procedura pentru angajarea asistenţilor medicali.


Datorită proiectului din cadrul SUUB, numărul celor care vor putea beneficia de transplant celule stem va creşte cu peste 100 de pacienţi anual. Centrul de transplant va asigura, în compartimentul de pretransplant, tratament chimioterapeutic pentru aproximativ 200 de pacienţi în fiecare an.

„Avem tratamente moderne, însă pacienţii sunt în pericol din cauza imunosupresiei severe. Aveam nevoie de aceste dotări pentru răspuns optim la tratament pentru că aceşti pacienţi au nevoie de condiţii speciale. În 2007 aveam 10-15% din necesarul de paturi de transplant, acum situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ”, a adăugat dr. Horia Bumbea.

Pacienţii vor avea cele mai multe beneficii în urma investiţiei

pacient spitalul universitar

George Dănăilă este un pacient care va beneficia de un transplant de celule stem în cadrul noului centru de la Spitalul Universitar. Acesta a primit diagnosticul teribil de leucemie acută limfoblastică pe 30 decembrie 2014. În acest an, aproape 100 de zile le-a petrecut în spital. Acum se simte norocos pentru că în ultimele saptămâni a mai venit doar pentru câte o zi, să i se administreze tratamentul. Medicii i-au spus că dacă totul merge bine, îi vor face transplant de celule stem. 

"A ajuta sistemului medical românesc constituie, în opinia mea, cea mai directă cale de a salva vieţi, de a ajuta un om. Conducerea, medicii, personalul, prin expertiza pe care o au, sunt convins că vor face ca toată această investiţie să fie utilizată deplin, spre binele pacienţilor", a afirmat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Dorel Săndesc.

Proiectele  de până acum ale asociaţiei Dăruieşte Viaţă au contribuit la triplarea capacităţii de transplant de celule stem a României şi la crearea şi finanţarea Centrelor de Diagnostic pentru Leucemii şi alte cancere de sânge. 

carmen uscatu daruieste viata

„ Investiţiile noastre, de peste 4 milioane euro, au adus hemato-oncologia din România cu 25 de ani în faţă.

Urmărim, în continuare, scăderea ratei infecţiilor şi creşterea confortului copiilor bolnavi de cancer pe parcursul tratamentelor agresive, prin aducerea principalelor secţii de onco-hematologie la standarde europene”, a declarat Carmen Uscatu, preşedinta asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

Eforturile Asociaţiei Dăruieşte Viaţă nu rămân fără ecou 

În urma demersurilor făcute de Asociaţie, Ministerul Sănătăţii a anuntat în 2014 că, anual, aproximativ 800 de pacienţi cu leucemie acută vor beneficia de subprogramul de decontare a analizelor pentru diagnosticare, în cadrul Programului Naţional de Oncologie. 
 

Platforma online de strângere de fonduri a organizaţiei - Bursa de Fericire - îşi propune transparentizarea investiţiilor companiilor sau persoanelor. Pentru mai multe detalii despre proiecte şi despre modalităţile de a investi în susţinerea pacienţilor cu cancer, accesaţi www.bursadefericire.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite