Verifică ce conţin pastilele de slăbit! Unele pot produce cancer renal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii folosesc această plantă ca remediu pentru bolile ginecologice
Românii folosesc această plantă ca remediu pentru bolile ginecologice

O plantă numită mărul lupului, care se găseşte în unele ceaiuri şi pastile pentru slăbit creşte riscul de cancer renal şi al vezicii urinare. Remediile din mărul lupului sunt populare la noi.

Dacă ţi-ai propus să slăbeşti cu ajutorul unor suplimente alimentare, ai grijă să verifici ce conţin acestea! Autorităţile medicale emit un nou avertisment cu privire la un ingredient pe care-l pot avea în compoziţie. Este vorba despre acidul aristolohic, care există în plantele din familia aristolochiaceelor şi care favorizează apariţia cancerelor tractului urinar, semnalează un studiu publicat de curând în revista medicală Proceedings of the National Academy of Sciences. El se găseşte în compoziţia unor remedii chinezeşti care sunt indicate pentru pierderea în greutate, dar şi pentru atenuarea durerilor articulare ori a problemelor gastrice. Unele dintre aceste remedii ar putea exista şi în România.

Favorizează cancerul de rinichi şi de vezică

Cercetătorii au descoperit că această substanţă este vinovată pentru mai mult de jumătate din cazurile de cancer identificate în Taiwan. În această ţară, frecvenţa cancerelor de rinichi şi de vezică urinară este de patru ori mai mare decât în cele occidentale. Potrivit unor studii anterioare, peste o treime din populaţie şi-a administrat remedii care conţin acid aristolohic.

„Taiwanul are cea mai mare incidenţă a acestor tipuri de cancer din întreaga lume, iar acesta a fost un indiciu pentru noi că ceva se întâmplă acolo", a declarat pentru AFP coordonatorul studiului, Arthur Grollman, de la Universitatea „Stony Brook" din New York.

Populară în România

În zonele rurale din ţările bazinului Dunării (mai ales în Croaţia, Bosnia, Serbia, România şi în Bulgaria) afecţiunile renale, inclusiv insuficienţa renală, sunt frecvente. Cercetătorii au descoperit în trecut că frecvenţa acestei patologii, pe care au numit-o „nefropatie endemică balcanică", are legătură cu aceeaşi plantă. Ea este folosită în principal ca remediu pentru afecţiunile ginecologice şi a celor de piele, nu ca remediu pentru slăbit. Mărul lupului creşte în lanurile de grâu, ajungând uneori în pâine. Ea este cunoscută sub această denumire în zona de vest a ţării. În Moldova, ea este numită curcubeţică.

Citeşte şi:
3 condimente care stimulează digestia

Ce trebuie să ştii despre ouă

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite