Vaccinul gripal, recomandat celor afectaţi de anemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul gripal este indicat copiilor, cu atât mai mult în cazul în care aceştia suferă de anemie
Vaccinul gripal este indicat copiilor, cu atât mai mult în cazul în care aceştia suferă de anemie

Gripa sezonieră şi alte tipuri de infecţii apar mai frecvent la personele cu anemie şi dau manifestări mai grave, de aceea este indicată imunizarea prin vaccinare.

Anemia este cea mai frecventă boală de nutriţie din lume, iar în România, apare la 40% din copiii cu vârste până în 5 ani, la 30% din femeile însărcinate şi la 20% din femeile aflate la vârstă reproductivă.

Citeşte şi:
Măsuri necesare pentru prevenirea gripei

Ce trebuie să ştii despre paracetamol

Toate aceste persoane prezintă risc sporit de infecţii în sezonul gripal pe fondul vulnerabilităţii imunitare date de anemie. Recomandarea specialiştilor este ca aceste persoane să să-şi trateze anemia şi să se vaccineze împotriva gripei sezoniere.

Manifestările pot fi virulente

Anemia este o afecţiune care se manifestă prin incapacitatea sângelui de a transporta către celule suficient oxigen. Acest lucru se traduce prin prea puţină hemoglobină în sânge, o substanță care se află în globulele roșii şi care asigură transportul de oxigen preluat din plămâni către celulele corpului.

În cazul în care există deficit de fier, în organsim se produc globule roșii mai mici și mai puține. Aşa se ajunge la insuficienta alimentare cu oxigen a celulelor. Acest fenomen poate fi cauzat de o mulţime de factori, de la carenţele nutriţionale date de diete incorecte până la boli cronice şi genetice.

Prin natura afecţiunii, riscurile pentru persoanele cu anemie sunt mai mari în situaţiile în care se produce infecţia cu virus gripal. Mai exact, anemia determină o limitare a capacităţii sistemului imunitar de a lupta cu infecţiile, de aceea, manifestările gripei pot fi virulente la persoanele anemice. Mai mult, se poate ajunge într-un cerc vicios în care infecţia gripală să agraveze anemia deja existentă.

Femeile însărcinate sunt la risc

Sarcina poate fi factor de risc în privinţa anemiei fiindcă fătul poate folosi pentru dezvoltare din rezerverele de fier ale mamei. De aceea, medicul poate recomanda gravidelor suplimente cu fier pentru a evita apariţia afecţiunii. Atât pentru prevenire, cât și pentru tratament, sunt recomandate sărurile feroase sub formă lichidă și în combinație cu alte oligoelemente. De asemenea, produsele cu dozare unică sunt de preferat celorlalte, pentru a evita pericolul intoxicației cu fier.

În privinţa vaccinării gravidelor cu anemie, specialiştii susţin că este necesară, aceste femei fiind considerate categorie de risc. Studiile arată că, în cazul gravidelor creşte incidenţa complicaţiilor data de virusul gripal, precum pneumonia gripală.

"Imunosupresia specifică sarcinii, scăderea capacităţii respiratorii prin ascensionarea diafragmului, efectul miorelaxant al progesteronului cu limitarea evacuării secreţiilor bronşice sunt câteva din mecanismele care pot explica pericolul gripei asociat unei sarcini, de aceea evoluţia infecţiei gripale spre pneumonie şi insuficienţă respiratorie reprezintă complicaţii de temut atât pentru mamă cât şi pentru făt", explică prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar în obstretică şi ginecologie de la de la Universitatea de Medicină din Iaşi. Mai mult, potrivit specialistului, apare şi riscul de naştere prematură dacă infecţia gripală evoluează cu febră.

Gravidele transmit imunitatea fătului

Complicaţiile date de gripă pot fi cu atât mai grave cu cât gravida este afectată de anemie. "Vaccinarea gripală a gravidei cu anemie nu prezintă niciun risc şi se poate face în orice etapă a sarcinii, fără niciun pericol pentru făt", explică şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, dr. Viorel Alexandrescu.

Mai mult, potrivit specialistului, în cazul în care vaccinul se face în ultima perioada a gravidităţii, şi copilul poate beneficia de imunitate specifică fiindcă anticorpii se transmit prin bariera placentară. "Ca să ai protecţie bună împotriva infecţiei gripale, trebuie să faci vaccinul înainte de apariţia epidemiei care, în România, se instalează, de regulă, în luna ianuarie", explică dr. Viorel Alexandrescu. Lunile în care ar trebui să se facă vaccinurile gripale sunt octombrie, noiembrie şi decembrie.

Simptome care trebuie să te îngrijoreze

Manifestările anemiei pot fi ignorate, mai ales dacă persoana în cauză are un stil de viaţă stresant. Este vorba despre slăbiciune, oboseală, lipsa rezistenței la efort, dureri de cap, dificultăți în concentrare, irascibilitate, stări de amețeală. În cazul copiilor se pot observa toate aceste simptome la care se adaugă paloarea, un număr crescut de infecţii, IQ mai mic cu până la 10 puncte şi dezvoltarea cognitivă întârziată sau compromisă.

Tratamentul recomandat de medici, poate presupune pe lângă administrare de săruri feroase şi administrarea de cupru. Studii recente arată că, în cazul în care se foloseşte şi acest oligoelement împreună cu fierul pentru tratarea anemiei copiilor, rezultatele sunt mult mai bune decât în cazul în care se foloseşte numai fierul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite