Articol publicitar

Utilitatea celulelor stem din sângele de cordon ombilical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt speranţa ca autismul şi paralizia cerebrală să poată fi tratate cu ajutorul celulelor stem
Sunt speranţa ca autismul şi paralizia cerebrală să poată fi tratate cu ajutorul celulelor stem

Obţinute din ceea ce până nu demult se numea deşeu medical, celulele stem din cordonul ombilical s-au dovedit a fi extrem de utile în tratamentul multor boli grave, de la cancere de sânge şi limfatice, disfuncţii la nivelul măduvei osoase, boli congenitale şi până la afecţiuni ale sistemul imunitar.

Cercetările se îndreaptă acum către utilizarea lor în medicina regenerativă, pentru tratarea afecţiunilor neurologice şi neurodegenerative precum autismul, paralizia cerebrală, Alzheimer, Parkinson sau pentru tratarea unor boli metabolice precum diabetul.

Potenţialul terapeutic al celulelor stem hematopoietice acoperă astăzi peste 80 de afecţiuni maligne şi non-maligne, iar acesta este doar începutul.

Maladii diferite impun tipuri de transplant diferite

Ca urmare a tratării unor afecţiuni prin chimio şi radioterapie, odată cu celulele tumorale se distrug şi celulele sănătoase. Astfel transplantul de celule stem hematopoetice, este necesar pentru repopularea măduvei osoase cu celule stem sănătoase care vor genera celule noi adulte ale sângelui.

Grefele de sânge ombilical pot fi utilizate în transplanturi autologe sau alogenice. Transplantul autolog presupune utilizarea propriei grefe de sânge ombilical, în timp ce transplantul alogenic înseamnă folosirea unei grefe provenite de la un donator compatibil. În familie, fraţii care au aceeaşi părinţi au şanse de 25 %  pentru compatibilitate perfectă şi de 50 % pentru o compatibilitate parţială.

Pentru maladiile cu componentă genetică, specialiştii recomandă transplantul alogen, cel înrudit fiind preferat în cazul în care există un donator compatibil în familie.

Pentru unele afecţiuni cum sunt neuroblastomul - tumoare canceroasă extracraniană, retinoblastomul - tumoare malignă de retină sau tumoarea Ewing - afecţiune osoasă malignă, se poate face transplant autolog, în timp ce pentru anemia aplastică şi leucemia limfoblastică acută acest tip de transplant este recomandat doar în cazul în care nu este găsit un donator compatibil.

Cercetările derulate până acum au arătat că transplantul simultan de celule hematopoietice şi mezenchimale îmbunătăţeşte simţitor posibilitatea de acceptare a grefei.

Speranţe în tratarea autismului şi a paraliziei cerebrale

În luna octombrie, Duke University Medical Center a primit o noua aprobare oficială pentru a trata copii cu disfuncţii neurologice dobândite  (în special paralizie cerebrală şi autism) cu celule stem provenite din propriul sânge de cordon ombilical sau de la fraţi compatibili.

Acest program extins de tratament se bazează pe rezultatele unor studii clinice desfăşurate la Duke, care au investigat utilizarea sângelui de cordon ombilical autolog şi alogen înrudit pentru paralizie cerebrală NCT01147653, NCT02599207 si autism NCT02847182.

Respectivele studii în care au fost trataţi peste 700 de copii, pe parcursul a zece ani, au vizat siguranţa şi eficacitatea utilizării celulelor stem din sângele de cordon ombilical. Pe baza ultimului studiu încheiat a fost publicat, de curând. şi articolul ştiinţific aferent în revista „Stem Cells Translational Medicine“, aratănd că terapia autologă efectuată copiilor cu paralizie cerebrală spastică duce la îmbunătăţirea conexiunilor creierului şi a funcţiilor motorii.

Astfel, copiii care primiseră o doză intravenoasă de cel puţin 25 de milioane de celule stem pe kilogram/corp aveau funcţiile motorii îmbunătăţite, un an mai târziu. Ei puteau de exemplu să-şi mişte mâinile, să ţină sau să arunce diverse obiecte, activităţi care nu puteau fi făcute înainte.

În acelasi timp, studiul efectuat pe autism, a  aratăt că tratamentul cu celule stem din cordonul ombilical îmbunătăţeşte comportamentul, abilităţile cognitive, precum şi interacţiunea socială a pacienţilor cu autism.

Cercetătorii şi-au exprimat speranţa că terapia cu celule stem din cordonul ombilical va juca un rol important în tratamentul copiilor cu disfuncţii la nivelul creierului şi au dat asigurări că rezultatele acestor studii îi determină să continue.

15 noiembrie, Ziua mondială a celulelor stem din cordonul ombilical

celule stem maria

World Cord Blood Day, a fost marcată la nivel internaţional pe 15 noiembrie, un eveniment susţinut de Cord Blood Association, ce a adus în atenţie beneficiile pe care această sursă de celule stem le are pentru sanatate

Reţeaua privată de sănătate Regina Maria deţine prima bancă de celule stem din România care a devenit membră a prestigioase asociaţii internaţionale profesionale de bănci de celule stem publice şi private care şi-a propus să salveze vieţi, să îmbunătăţească starea de sănătate a oamenilor şi să schimbe medicina.

Preşedinta Cord Blood Association este prof.dr. Joanne Kurtzberg, profesor de pediatrie şi patologie la Duke Cancer Institute,SUA. Dr. Kurtzberg este un reputat om de stiinţă şi o personalitate recunoscută la nivel internaţional pentru eforturile şi reuşitele înregistrate în studiul efectelor terapeutice ale celulelor stem din sângele de cordon ombilical. În 1988, a participat la primul transplant de sânge de cordon ombilical.

Prof. dr. Joanne Kurtzberg este ferm convinsă că sângele din cordonul ombilical oferă miracole: „Nu există un alt cuvânt pentru a descrie ceea ce se întâmplă. Când un copil în scaun cu rotile merge pentru prima dată este un miracol. Când o fetiţă care nu putea să-şi mişte mâna poate folosi furculiţa şi poate mânca singură, este un miracol. Când un copil care de-abia putea vorbi, începe să cânte – este un miracol. Însă nu eu sunt răspunzătoare de aceste miracole, ci sângele ombilical. În urmă cu 32 de ani, când am fost însărcinată cu băiatul meu, i-am cerut medicului ginecolog să nu arunce sângele din cordonul ombilical. Eram convinsă că poate fi folosit şi de aceea trebuia salvat, însă medicul mi-a spus: Asta este science fiction! Chiar şi acum, medici ginecologi din SUA şi din alte părţi ale lumii consideră sângele din cordonul ombilical ca fiind neimportant, pur şi simplu din ignoranţă!“

De la primul transplant de sânge din cordonul ombilical, în 1988, în lume, au fost transplantaţi 40.000 de pacienţi.

Acest material face parte din campania de conştientizare cu privire la beneficiile celulelor stem, pe baza dovezilor şi a studiilor ştiinţifice şi a fost documentat cu sprijinul reţelei private de sănătate Regina Maria, cu scopul de a clarifica aspecte esenţiale cu privire la sursele de celule stem, tipurile acestora, proprietăţi şi beneficii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite