INFOGRAFIE Urticaria, mai periculoasă decât pare. În forma cronică, ţine ani de zile şi merge mână-n mână cu anxietatea şi depresia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1 octombrie, Ziua Mondială a Urticariei FOTO SRD/SRAIC
1 octombrie, Ziua Mondială a Urticariei FOTO SRD/SRAIC

86% din europenii cu urticarie cronică prezintă tulburări emoţionale, precum anxietate sau depresie, 84% simt impactul negativ asupra vieţii sociale şi 71% au întâmpină dificultăţi în viaţa de familie din cauza izolării sociale autoimpuse, a stării de tristeţe continuă, a lipsei de energie, dar şi de somn, conform unui studiu al Jurnalului Britanic de Dermatologie.

Urticaria este o erupţie cutanată însoţită de o senzaţie intensă de mâncărime, mai rar de arsură. Leziunile variază ca formă de la pete roşii plane la papule (ridicături) sau pustule (ridicături cu lichid clar sau purulent). Leziunile pot fi de dimensiuni mici, de câţiva milimetri, sau pot acoperi arii mari, prin confluenţă. De regulă, suprafaţa cu urticare creşte în urma scărpinatului. 

Uneori, erupţia poate fi însoţită de dureri articulare, febră, vomă, diaree sau umflături la nivelul pleoapelor, buzelor, obrajilor, palmelor, dar şi al limbii sau laringelui, cu senzţie de sufocare, durere la înghiţire şi răguşeală, a explicat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedinte al Societăţii Române de Dermatologie (SRD), cu ocazia Zilei Mondiale a Urticariei, marcată astăzi pentru prima dată, la nivel mondial.

El a explicat că există două forme ale articariei: acută şi cronică. Prima reprezintă adesea o reacţie de tip alergic, fiind produsă prin imunoglobuline  E, fiind caracterizată de o erupţie termparară, care durează 12-18 ore în acelaşi loc. În cazul în care urticaria e produsă prin alte mecanisme, erupţia durează 2-4 zile în acelaşi loc, lăsând chiar şi o mică urmă, o pată vineţie. Atunci când erupţia urticariană persistă mai mult de 6 săptămâni, avem de-a face cu o urticarie cronică spontană.

Urticaria spontană cronică este o formă severă a urticariei care se manifestă prin apariţia spontană a papulelor roşii şi umflate, a mâncărimii şi, uneori, prin umflături în straturile profunde ale pielii – angioedem. Spre deosebire de urticaria acută, unde simptomele se diminuează pe măsură ce sunt tratate, în cazul urticariei cronice, acestea pot fi permanente sau pot reapărea şi persista timp îndelungat“, a subliniat preşedintele SRD.

Acest tip de urticarie poate afecta pacienţii indiferent de vârstă sau de sex, dar s-a constatat că cel mai des sunt diagnosticate persoanele cu vârste între 20-40 de ani, în cea mai mare parte femei, deoarece acestea au un risc de două ori mai crescut de îmbolnăvire decât bărbaţii.

1% din populaţia globului se luptă cu simptomele şi consecinţele negative ale urticariei spontane cronice. Tocmai de aceea este esenţial ca pacienţii să primească tratamentul corespunzător şi să îl urmeze conform indicaţiilor medicului. Din păcate, doar 65% dintre pacienţii cu urticarie cronică sunt vindecaţi după 3 ani de tratament. Un astfel de pacient suferă luni şi ani de zile. Sunt descrise în literatură perioade de 20 de zile de afecţiune“, a arătat prof. dr. Diana Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC).

Ea a pricizat că în România, în acest moment, tratamentul care poate ameliora simptomele urticariei cronice şi îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor nu este disponibil în regim compensat, acest lucru fiind resimţit şi la nivel macroeconomic, întrucât costurile de tratament cresc, atât cele directe legate de terapia medicamentoasă prescrisă, cât şi cele indirecte cauzate de tulburările emoţionale, performanţa scăzută, absenteismul la locul de muncă.

urticarie
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite