UPDATE: Primul transplant de mâini şi de picioare a dat greş

UPDATE: Primul transplant de mâini şi de picioare a dat greş

La operaţia de transplant participă o echipă multidisciplinară

Medicii turci au fost nevoiţi să înlăture braţele şi picioarele care fuseseră transplantate vineri, în premieră mondială, unui tânăr de 27 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: 28 februarie - Din cauza complicaţiilor metabolice, pacientul care a suferit cvadruplul transplant a decedat noaptea trecută, relatează AFP.

Reprezentanţii spitalului Universitar Hacettepe din Ankara au anunţat că transplantul realizat vineri, prin care un pacient a primit toate cele patru membre, s-a soldat cu un eşec. A fost o intervenţie realizată în premieră mondială, la care au participat 52 de medici. Din cauza unor complicaţii vasculare şi metabolice, echipa medicală a fost nevoită să înlăture duminică un picior şi între timp a îndepărtat şi celelalte trei grefe. 

Beneficiarul operaţiei este Sevket Cavdar, de 27 de ani, care şi-a pierdut braţele şi picioarele în 1998, într-un accident prin electrocutare.

Scurt istoric

-    O tentativă de triplu transplant de membre a fost realizată în urmă cu două luni în sudul Antalyei: un pacient a primit două braţe, dar organismul său a respins piciorul. Faţa aceluiaşi donator a fost transplantată în totalitate unui tânăr de 19 ani, la spitalul Universitar Akdeniz. Şi aceasta a fost o premieră pentru Turcia.

-    Primul transplant dublu de picioare a avut loc în Spania, în iulie 2011. Medicii au considerat că bolnavul are şanse mari să meargă, astfel că beneficiile operaţiei justifică riscurile.

-    Primul transplant dublu de braţe a fost realizat în Germania în 2008.

-    Primul transplant parţial de faţă a fost realizat în Franţa în 2005. Între timp, numărul de transplanturi faciale a trecut de 12 la nivel mondial.

Citeşte şi:
O nouă şansă la viaţă poate veni de la un necunoscut

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: