Unul dintre sexe e avantajat încă din stadiu intrauterin. Cercetătorii au explicaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravidele care poartă fetiţe pot avea sarcini mai uşoare decât cele care au băieţei şi asta ca urmare a exprimării unor gene placentare FOTO Arhiva Adevărul
Gravidele care poartă fetiţe pot avea sarcini mai uşoare decât cele care au băieţei şi asta ca urmare a exprimării unor gene placentare FOTO Arhiva Adevărul

Bătălia dintre sexe continuă. Un nou studiu sugerează că fetele au un avantaj natural comparativ cu băieţii. Cercetătorii au descoperit că placenta face anumite “discriminări”, ceea ce ar explica de ce multe dintre gravidele care poartă un făt de sex feminin au sarcină mai uşoară decât cele care aşteaptă un băieţel.

Expresia genelor placentare asociate cu dezvoltarea placentei, menţinerea sarcinii şi toleranţa imunitară maternă este mult mai amplă în cazul sarcinilor cu feţi de sex feminin, relevă studiul publicat în Molecular Human Reproduction, potrivit Medical Daily.

Se cunoaşte faptul că riscurile de apariţie a unor probleme în timpul sarcinii sunt mai mari în cazul gravidelor care au un bebeluş de sex masculin. Într-o oarecare măsură situaţia se datorează faptului că încă din clipa concepţiei, băieţii cresc mai repede, lucru care îi predispune unui risc mai mare de a se confrunta cu o carenţă de nutrienţi. Din acest motiv, cred oamenii de ştiinţă, a şi scăzut drastic numărul de naşteri de băieţi în timpul foametei din Olanda, care a avut lor în perioada celui de-al doilea Război Mondial, în contrast cu cel al naşterilor de fete.

Ştiam de ceva timp că fetele sunt în mod clar câştigătoare în lupta pentru supravietuire”, a declarat Claire Roberts, autorul principal al studiului.

Este pentru prima dată însă când un studiu oferă explicaţii plauzibile în ceea ce priveşte riscurile reduse înregistrate în cazul copiilor de sex feminin de a se naşte prematur, de muri la naştere sau la scurt timp după aceea, ori de a avea macrosomie (n.r. cu o greutate la naştere mai mare de 4 kg).

Genele de la nivel placentar, găsite responsabile pentru favorizarea fetiţelor în stadiu intrauterin, pot fi, de asemenea, expresia diferenţelor de gen care există pe tot parcursul vieţii, consideră Roberts. 

Copiii de sex masculin, în general, cresc mai repede decât fetele. Acest lucru se întâmplă atât la animale, cât şi în cazul speciei umane, dar până acum nu am înţeles niciodată cum sau de ce”, a adăugat Roberts.

Rezultatele acestui studiu i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte tratamente specifice pentru femeile însărcinate, în funcţie de sexul fătului, spun cercetătorii de la Universitatea  Adelaide şi Lyell McEwin Hospital, din Australia, cei care au iniţiat şi coordonat cercetarea.

CITEŞTE ŞI:

Cât de mult diferă creierul celor două sexe

Conexiunile din creierul bărbaţilor sunt total diferite de cele din creierul femeilor. Aşa se explică, de exemplu, de ce bărbaţii învaţă mai repede să schieze, pe când femeile au, de regulă, o memorie mai vastă.

Femeile au creierul mai mic, dar mai eficient decât cel al bărbaţilor

„Mărimea nu contează“, pare să fie lozinca preferată de specialişti atunci când îşi expun noile teorii referitoare la diferenţele dintre sexe. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California, femeile au creierul mai mic decât bărbaţii, dar îl folosesc într-un mod mult mai eficient.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite