Care teste de sănătate pentru acasă nu sunt de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune tensiometre pentru acasă sunt cele care măsoară tensiunea la nivelul braţului FOTO: Shutterstock
Cele mai bune tensiometre pentru acasă sunt cele care măsoară tensiunea la nivelul braţului FOTO: Shutterstock

În ultima vreme, în farmacii şi în mediul online se promovează tot felul de teste de monitorizare a stării de sănătate fără a te mai deplasa la medic. Rezultatele multora dintre acestea sunt, însă, ca şi cum ai da cu banul, avertizează specialiştii.

Cele mai cunoscute metode de autotestare la domiciliu sunt glucometrele şi tensiometrele. Acestea sunt recomandate şi de medici, fiindcă ei consideră că oferă un ajutor atât bolnavilor, care îşi pot autoevalua evoluţia bolii, cât şi pentru medici, care au astfel mai multe informaţii despre parametrii urmăriţi.

Un glucometru de încredere costă aproximativ 150 de lei

Cu ajutorul glucometrului, diabeticii îşi pot monitoriza în permanenţă glicemia, printr-o mică înţepătură în buricul degetului, rezultatele fiind disponibile în aproximativ cinci secunde. Această metodă de automonitorizare este utilă mai ales pentru cei care fac injecţii cu insulină.

„Majoritatea glucometrelor sunt relevante. O eroare acceptată este de până la 15% din valoare, comparativ cu determinările glicemiei realizate în laboratoarele medicale“, explică Adrian Copcea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Uneori se întâmplă, însă, ca rezultatele obţinute cu glucometrul acasă să fie foarte diferite de cele din laborator, ceea ce poate fi periculos pentru pacient, fiindcă fie nu-şi ia medicamentele, fie le ia atunci când nu este cazul.

Potrivit specialistului, un dispozitiv fiabil de măsurare a glicemiei la domiciliu costă între 150 şi 200 de lei.

Pe internet se comercializează şi diferite teste de toleranţă alimentară. Medicul Adrian Copcea îşi exprimă însă neîncrederea în cele care ar putea fi folosite de persoanele cu intoleranţă la gluten, afecţiune numită celiachie:

„Sub nicio formă pentru boala celiacă nu voi recomanda testări la domiciliu. În cazul în care se obţin rezultate eronate, bolnavul poate face hemoragie!“

Tensiometrele cele mai bune sunt cele pentru braţ

Deşi nu poţi avea încredere 100% în tensiometrele pentru acasă, ele sunt instrumente foarte utile pentru orientarea cu privire la fluctuaţiile de tensiune arterială, este de părere profesorul doctor Eduard Apetrei, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“ din Bucureşti.

„Noi ne bazăm într-o oarecare măsură pe măsurătorile făcute acasă de pacienţi cu tensiometrele de automonitorizare. De aceea, le recomandăm bolnavilor să-şi măsoare tensiunea, dar cu dispozitive care se aplică pe braţ, nu cu cele mici, pentru antebraţ“, recomandă specialistul. Un astfel de tensiometru costă peste 200 de lei.

Dar, subliniază el, este foarte important ca bolnavii să nu-şi măsoare tensiunea prea des. Iar dacă depistează oarecare fluctuaţii care îl îngrijorează, în niciun caz să nu-şi modifice singuri medicaţia. Orice astfel de decizie trebuie luată împreună cu medicul.

Testele ginecologice nu sunt recomandate

O simplă căutare cu sintagma „teste sanatate acasă“ pe Google aduce o sumedenie de rezultate. Farmaciile online vând inclusiv teste de depistare a cancerului de colon, a infecţiei cu Papilomavirus uman, cu Candida sau cu Chlamydia.

Profesorul doctor Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului „Elias“ din Bucureşti atrage atenţia că „nu există astfel de teste documentate medical“. El spune că nu a recomandat şi nu va recomanda vreodată teste pentru acasă de depistare a infecţiilor ginecologice, dar nici pe cele pentru fertilitate. „Să-ţi faci astfel de teste este ca şi cum ai da cu banul. Noi nu ne bazăm pe ele. Le recomand pacienţilor să facă analizele care sunt acceptate, patentate, la laboratoarele acreditate“, precizează prof. dr. RaduVlădăreanu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite