Unde găsim alimente ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La noi, piaţa produselor ecologice nu este încă formată. În România există aproximativ 10 magazine specializate în vânzarea de produse bio.Românii care au copii şi cei trecuţi de tinereţe sunt cei mai fideli consumatori de produse organice.

Citeşte şi
Clujul are primul restaurant bio 100 % din România (GALERIE FOTO)
Braşov: Jumările şi ţuica au făcut senzaţie la deschiderea Slow Food

Cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de euro în 2006, Germania este prima piaţă bio din Europa, urmată fiind de Marea Britanie, de Italia şi de Franţa. În ceea ce priveşte cheltuielile pe cap de locuitor pe produse ecologice, primul loc este ocupat însă de suedezi. 

Ţările campioane pe piaţa produselor ecologice sunt şi cele care furnizează cele mai mari cantităţi de alimente bio către România. „La ora actuală, piaţa este încă neformată pe filiera produselor ecologice.

Pe piaţa românească încă nu se face diferenţa calitativă între produsul convenţional şi cel ecologic“, a precizat Cristian Popescu, directorul lanţului de magazine specializate pe comercializarea de produse naturiste şi ecologice, Naturalia. El ne-a spus că, în urmă cu ceva timp, în Berlin au fost deschise peste o sută de astfel de magazine numai într-un an.

La noi în ţară, abia de anul trecut vânzarea de alimente ecologice în magazine specializate a început să prindă contur. Acum, în Bucureşti există doar opt magazine de acest fel, iar la nivelul întregii ţări, mai puţin de 12, potrivit Ministerului Agriculturii.
Pe de altă parte, şi la noi, piaţa este într-o continuă creştere.

„În 2003, când s-a dat legea produselor ecologice, aveam un magazin mic, în Calea Floreasca, iar acum avem cinci în Bucureşti. Volumul cifrei de afaceri la nivelul anului trecut a crescut de peste 10 ori, faţă de 2003“,  a mai spus Cristian Popescu.

Produsele sunt scumpe

Lapte, brânză feta, pâine, biscuiţi şi paste, cafea, ciocolată, chiar mezeluri şi alte sute de alimente biologice sunt puse la vânzare în magazinul de lângă Parcul Cişmigiu, Pukka Food. Preţurile sunt piperate, dar calitatea nutritivă este neîndoielnică, având în vedere faptul că aceste produse nu sunt comercializate până nu trec teste peste teste de calitate.

O ciocolată de 100 de grame ajunge şi la 17 lei, iar 200 de grame de salam afumat costă 31 de lei. Uleiul de măsline ecologic este vândut şi cu 87 de lei. Peste 80% din aceste alimente sunt aduse din Occident.

„Importăm produsele alimentare bio din Anglia, Germania, Italia, Franţa sau din Austria. Piaţa este foarte dezvoltată acolo. Au un avans de 30 de ani faţă de noi“, a precizat Bogdana Ghinescu, director general la Pukka Food.Bogdana Ghinescu a deschis magazinul anul trecut din dorinţa de a-şi hrăni copilul cu alimente sănătoase. „Am locuit o perioadă în Anglia. Acolo am descoperit produsele organice.

Iniţiativa este legată de alimentaţia şi de grija pentru copilul meu. Vreau să-i dau ce-i mai bun“, a mai spus Bogdana.De fapt, cei mai fideli clienţi ai magazinelor specializate bio sunt persoanele care au copii. „Mulţi oameni intră în magazin, se uită, după care pleacă, pentru că produsele sunt foarte scumpe.

În general, cei care au copii cumpără cel mai des astfel de alimente şi chiar se fidelizează“, a explicat Cristian Popescu.  „Mulţi clienţi fac parte din familii care au copii”, a spus şi Bogdana Ghinescu. O altă categorie fidelă de consumatori de produse biologice sunt persoanele mai în vârstă. „De obicei, sunt oameni trecuţi de tinereţe care au depăşit, poate, problemele de sănătate şi care ştiu ce înseamnă alimentaţia sănătoasă“, a mai spus Popescu.

image
image

Piaţa românească este încă neformată pe filiera produselor ecologice.

image


Cristian Popescu
director Naturalia

image
image

Importăm produsele alimentare bio din Anglia, Germania, Italia, Franţa sau Austria.

image


Bogdana Ghinescu
director Pukka Food

Puţine magazine în ţară

În România, piaţa produselor ecologice abia începe să prindă contur. În Capitală sunt cele mai multe magazine specializate în vânzarea de produse ecologice. Acestora li se alătură magazinele „BIOCOOP“ din Sibiu, „Bio Markt“ din Timişoara şi „BioBazar“ din Târgu Mureş.

Alimente bio în supermarket

În România, alimentele ecologice sunt comercializate în magazinele specializate, dar şi în supermarketuri. Câteva dintre rafturile marilor lanţuri de retail sunt destinate strict produselor alimentare biologice de larg consum: lapte, ouă sau făină de grâu şi de porumb. Acestea sunt mai scumpe decât produsele convenţionale, dar certificatele le oferă garanţia calităţii.

Cosmetice ecologice de import

Ecologia nu se opreşte la produsele alimentare. Există cosmetice şi produse de curăţat biologice. Una dintre marile ţări producătoare de creme de faţă şi de şampoane ecologice este Australia, cel mai mare furnizor şi consumator de produse „curate” la nivel mondial.

Rujurile, fardurile şi fondurile de ten provin din această ţară. Preţurile nu sunt pentru toate buzunarele însă. Un ruj costă 90 de lei, iar o cremă de faţă poate ajunge la 70 de lei.Cremele sunt un amestec de ulei de măsline, de ulei de cocos, de gălbenele, de ceară de albine, de portocale şi de muşeţel.

Cosmeticele sunt certificate de organismul francez ECOCERT şi nu sunt testate pe animale. Sunt 100% organice şi nu conţin chimicale. Există chiar dischete demachiante şi absorbante ecologice.Acestea au apărut ca urmare a faptului că peste 20% din pesticidele folosite pe plan mondial merg pe culturile de bumbac, contribuind masiv la poluarea mediului înconjurător.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite