Una din trei persoane diagnosticate cu cancer are cancer de piele. Care sunt semnele carcinomului cutanat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice mofdificare a culorii şi texturii pielii este uşor de identificat
Orice mofdificare a culorii şi texturii pielii este uşor de identificat

Carcinomul – o tumoră malignă formată din celule epiteliale – este cel mai des întâlnit tip de cancer de piele. Este totodată şi cel mai uşor de tratat dacă este diagnosticat repede şi corect, avertizează medicii dermatologi.

85% din români au declarat că au auzit de cancerul de piele, însă doar jumătate ştiu că există mai multe forme ale acestuia şi şi mai puţini le pot identifica. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat la nivel naţional de Fundaţia dr. Leventer pentru sănătatea pielii, cercetare care reprezintă primul pas dintr-o campanie de informare în materie.

„Cazurile pe care le întâlnim în spitale şi cabinete, atât eu cât şi colegii mei dermatologi, ne-au arătat câtă nevoie este, încă, de educare şi de informare cu privire la cancerul de piele în România“, a declarat declarat Mihaela Leventer, Preşedinte Fundaţia dr. Leventer pentru sănătatea pielii şi medic primar dermatolog.

Potrivit acesteia, în cadrul campaniei va fi oferit ajutor bolnavilor care nu au resurse fnanciare pentru operaţii, oferind cinci operaţii pro bono, anual.

Studiul a mai arătat că la întrebarea care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc 9% au răspuns cancerul  „de la aluniţe”, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungită la soare, doar 2% carcinomul, dar şi alte afecţiuni dermatologice greşit asociate cu cancerul de piele.

Majoritatea repondenţilor nu au putut oferi un răspuns.

„Am observat că există o confuzie foarte mare în rândul românilor cu privire la cancerul de piele şi este evident că atunci când nu ştii care sunt formele de manifestare, nu vei putea să îl depistezi şi să îl tratezi la timp. Cancerul de piele, depistat în fază incipientă, poate fi însă învins”, a adăugat Mihaela Leventer.

Studiul a scos în evidenţă şi o percepţie eronată asupra gravităţii cancerului de piele.70% dintre persoanele care au auzit de melanom îl considera vindecabil. Dintre cei care au auzit de carcinom

(incluzând-i aici şi pe cei care nu cunosc semnificaţia exactă a termenului), doar o jumătate îl percep drept o afecţiune vindecabilă dacă este depistată din timp.

„Majoritatea cazurilor de carcinom, cel mai răspândit diagnostic de cancer de piele, nu pun probleme deosebite, nu metastazează decât rareori în forme deosebit de avansate, evoluează lent, de-a lungul anilor şi dacă sunt tratate corect se vindecă”, spune Mihaela Leventer.

La nivel global cancerul de piele afectează una din trei persoane diagnosticate cu cancer. În România astfel de statistici nu sunt centralizate la nivel naţional, dar din experienţa medicilor dermatologici se păstrează acelaşi raport.

Românii, totuşi, pun cancerul de piele pe ultimul loc în ierarhia celor mai frecvente forme de cancer – doar 27% din români consideră cancerul de piele ca fiind una dintre cele mai frecvente forme ale acestei maladii, faţă de 67% care plasează cancerul de sân în topul acestui clasament.

Ce este carcinomul cutanat

Carcinomul este o tumoră a pielii frecvent întâlnită pe zonele care au fost expuse îndelung la soare de-a lungul vieţii.

Există două tipuri de carcinom: bazocelular – care se manifestă de regulă ca o mică excrescenţă translucidă sau pigmentată uneori ulcerată, acoperită de cruste de sânge, o pată roşiatică, o umflătură rozalie cu o margine perlată, lucioasă şi spinocelular – debutează de obicei cu pete roşii care se descuamează (se cojesc) şi apoi se ulcerează fără tendinţă de vindecare. Poate fi însă şi sub formă de nodozitate sângerândă, nedureroasă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite