Un vaccin experimental contra Ebola, eficient 100%, potrivit primelor teste

Un vaccin experimental contra Ebola, eficient 100%, potrivit primelor teste

În ultimele 18 luni,peste 11.000 de persoane au murit după ce au fost infectate cu virusul febrei hemoragice. FOTO Shutterstock

Un vaccin experimental contra virusului febrei hemoragice Ebola s-a dovedit a fi „100 % eficient” în cursul testelor efectuate pe aproximativ 4.000 de persoane din Guineea, una dintre cele mai afectate ţări de această boală, informează „The Guardian”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vaccinul testat de laboratoarele NewLink Genetics şi Merck, numit VSV-ZEBOV,  s-a dovedit a fi „100 % eficient” la zece zile după de a fost administrat unor persoane neinfestate (2.014 persoane), potrivit rezultatelor probelor publicate vineri în revista britanică „The Lancet”.
 
Însă, în cazul celor care prezentau simptome ale febrei hemoragice în momentul administrării vaccinului, din 2380 de persoane 16 au fost diagnosticate cu Ebola. 
 
Detalii ale testelor pot fi citite într-un articol publicat în revista de specialitate The Lancet.
 
Unul dintre inconvenientele acestui tip de vaccin este reprezentat de faptul că necesită conservare la rece, lucru destul de greu de realizat în unele ţări tropicale care se confruntă şi cu dese întreruperi ale alimentării cu energie electrică. 
 
„Va fi o armă suplimentară foarte importantă în lupta împotriva Ebola”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, referindu-se la vaccinul obţinut într-un timp record, de mai puţin de 12 luni, de un colectiv ştiinţific din care au făcut parte experţi de la OMS, organizaţia Medici fără Frontiere, precum şi din Canada, Norvegia, SUA, Marea Britanie şi Guineea.
 
Finaţarea pentru aceste teste a venit din partea Welcome Trust, Medici fără Frontiere, dar şi Tropical Medicine
 
Compania Sanofi Pasteur intenţionează să producă noul vaccin într-un număr de doze suficient de mare pentru a putea controla eventuale noi epidemii. De asemenea, alte două mari companii pregatesc. la rândul lor, un posibil vaccin contra Ebola: GlaxoSmithKline şi Johnson & Johnson, arată „The Guardian”.
 
Epidemia de Ebola, declanşată în urmă cu un an şi jumătate, a dus la 27.787 de îmbolnăviri, în special în Africa de Vest, soldate cu 11.294 de decese. Cazuri de febră hemoragică s-au înregistrat în circa 10 state, cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti din această cauză fiind în Liberia (4.808), Sierra Leone (3.951) şi Guineea (2.520). 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările