Un tânăr a intrat în comă după ce a băut sos de soia. Ce se întâmplă în organism în cazul supradozei de sare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Provocat de colegii lui, un student de 10 ani din SUA a băut un litru de sos de soia. La scurt timp după aceea, a intrat în comă din cauza supradozei de sare. În situaţii de acest gen, afectările neurologice pot fi grave, avertizează specialiştii.


Se cunoaşte deja că sarea în exces este nocivă pentru sănătate, dar prea puţină lume ţine cont de acest avertisment din partea medicilor, fiindcă consecinţele nefaste apar, cel mai adesea, într-un timp îndelungat. Dar un tânăr de 19 ani a arătat ce se poate întâmpla imediat după o supradoză de sare. El este prima persoană care a luat în mod voit o supradoză de sare şi care a supravieţuit fără afectări neurologice grave, potrivit medicilor din Virginia, care l-au tratat. Imediat după ce a băut un litru de sos de soia, la provocarea colegilor, băiatul a făcut o criză şi a fost dus de urgenţă la spital. Aici, i-au fost administrate medicamente care să elimine crizele, dar a intrat foarte rapid în comă.

Echipa medicală a acţionat imediat la eliminarea sării din organism prin administrarea unei soluţii de apă cu dextroză, printr-un tub nazal. Într-o jumătate de oră tânărul a avut nevoie de şase litri de apă cu dextroză pentru a-şi reveni. Totuşi, nivelul sodiului din organism a ajuns la parametri normali de-abia după cinci ore. Tânărul a fost în comă timp de trei zile, dar după acest interval s-a trezit singur, fără ajutoare medicale. Medicii consideră că studentul a avut noroc, pentru că, deşi la câteva zile de la incident o anumită zonă din creier (hipocampusul) indica leziuni reziduale pe fondul supradozei de sare, după o lună acestea au dispărut, iar tânărul merge din nou la cursuri.

Cum se manifestă supradoza de sare

Un litru de sos de soia obişnuit conţine aproximativ 160 de grame de sare. O asemenea cantitate de sare (doza zilnică recomandată este de maximum 6 grame) este extrem de periculoasă mai ales pentru creier.

Numită în termeni medicali hipernatremie, supradoza de sare se întâlneşte rar şi este fatală, în cele mai multe cazuri. Sarea în exces determină „stoarcerea“ de apă a creierului şi micşorarea lui.

Cele mai multe cazuri de supradoză de sodiu apar treptat, potrivit Live ScienceÎn anii ’60-’70, medicii le administrau sare pacienţilor intoxicaţi, pentru a le provoca vomă, până când şi-au dat seama că aceste supradoze sunt extrem de dăunătoare.

Deşi este o problemă rar întâlnită în general, supradoza de sare era o metodă de sinucidere folosită frecvent în China antică. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite