Un studiu susţine că serul Johnson & Johnson produce mai puţini anticorpi împotriva variantei Delta decât celelalte vaccinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin Johnson&Johnson / FOTO Shutterstock
Vaccin Johnson&Johnson / FOTO Shutterstock

Un experiment al cercetătorilor de la Universitatea din New York arată că vaccinul produs de Johnson&Johnson are o eficienţă mai redusă împotriva variantei Delta a coronavirusului decât vaccinurile administrate în două doze produse de Pfizer şi Moderna. Experţii spun, însă, că vaccinul produs de Johnson&Johnson oferă chiar şi aşa o protecţie suficientă împotriva variantei Delta.

Studiul de laborator a fost efectuat prin compararea nivelul de anticorpi dezvoltat de persoane care au primit vaccinul de la Moderna, pe cel de la Pfizer şi de la Johnson & Johnson. Mai exact, cercetătorii au analizat anticorpii din sângele a opt persoane care au fost vaccinate cu serul Moderna, a nouă persoane vaccinate cu serul Pfizer şi a 10 persoane vaccinate cu serul Johnson&Johnson, conform Business Insider.

Dacă în cazul Moderna şi Pfizer răspunsul imun, după administrarea schemei complete, a fost de trei ori mai mic la varianta Delta decât la varianta iniţială de SARS-CoV-2, în cazul dozei unice Johnson & Johnson nivelul de anticorpi a fost de 5,4 ori mai mic. 

Această diferenţă arată că serul J&J protejează mai puţin în cazul variantei Delta, dar, subliniază oamenii de ştiinţă, important este că protejează, iar administrarea sa generează răspuns imun împotriva acestei noi tulpini. 

Dr. Ned Landau, cercetătorul care a condus acest studiu, a declarat pentru CNBC că rezultatele sugerează că persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson „ar trebui să ia în considerare” o a doua doză din acelaşi vaccin sau una de la Pfizer ori Moderna.

Studiul, însă, este pus la îndoială în forma sa actuală de alţi cercetători. Aceştia nu sunt convinşi de concluziile prezentate din cauza numărului mic de participanţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite