26% din cetăţenii Europei, învăluiţi în fum de ţigară. 17,6 ani este vârsta medie la care europenii se apucă de fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările aromate vor fi interzise începând cu 2016. FOTO: Shutterstock
Ţigările aromate vor fi interzise începând cu 2016. FOTO: Shutterstock

Comisia Europeană a dat publicităţii o anchetă Eurobarometru care indică o scădere a consumului de tutun în Europa. În ansamblu, s-a înregistrat o scădere cu două puncte procentuale faţă de 2012, de la 28% la 26%.

Cifrele nu arată că lupta contra fumatului este câştigată, însă oferă o perspectivă optimistă în privinţa renunţării la fumat.

Potrivit datelor rezultate din chestionarul Eurobarometru, categoria de vârstă care a înregistrat cea mai mare scădere, de patru puncte procentuale, este cea a tinerilor între 15 şi 24 de ani (25% faţă de 29%).

Potrivit lui Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, vârsta medie la care europenii încep să fumeze rămâne neschimbată - 17,6 ani.

„Este de neacceptat că europenii continuă să fie atraşi de fumat încă din adolescenţă. Unul dintre obiectivele centrale ale Directivei pentru produsele din tutun este de a se asigura că aceste produse periculoase nu mai sunt, în mod nejustificat, atractive pentru cei tineri. Din acest motiv, Directiva interzice ţigările cu arome care maschează gustul dur de tutun, pachetele slim şi pe cele cu mai puţin de 20 de ţigarete şi determină ca poza şi textul cu atenţionări legate de sănătate să acopere în mod obligatoriu minimum 65% din pachet.”, adaugă Vytenis Andriukaitis.

Ţigara electronică, ineficientă şi dăunătoare

În ceea ce priveşte ţigările electronice, 12% dintre europeni le-au încercat deja, faţă de 7% în 2012. Dintre aceştia, 67% au afirmat că le-au încercat în scopul reducerii sau al încetării fumatului.

Totuşi, doar 14% dintre utilizatorii de ţigări electronice au reuşit să se lase de fumat, ceea ce demonstrează că acestea nu reprezintă un mijloc prea eficace de încetare a fumatului.
De asemenea, procentul persoanelor care consideră ţigările electronice dăunătoare a crescut în doar 2 ani de la 27% la 52%.

Chestionarul privind atitudinile europenilor referitoare la consumul de tutun a fost realizat de TNS Opinion & Social Network în toate cele 28 de ţări din Uniunea Europeană în perioada 29 noiembrie – 8 decembrie, folosind interviuri faţă în faţă cu cca 28.000 de respondenţi din diferite zone demografice şi sociale.

Ţigările aromate, interzise din 2016

Fumatul este cea mai mare cauză a deceselor din Europa, care poate fi prevenită şi care este responsabilă pentru cca 700.000 de decese pe an.

Uniunea Europeană are o politică cuprinzătoare în ceea ce priveşte legislaţia, reclamele sau politica de sponsorizare a tutunului şi a produselor care conţin tutun, dar şi activităţi susţinute de statele membre care au scopul de a încuraja stoparea consumului de tutun, precum programul pan-european dezvoltat de Comisia Europeană „Ex-fumătorii sunt de neoprit”.

Pe 3 aprilie 2014, UE a adoptat Directiva pentru Produsele care conţin Tutun (2014/40/UE) cu reglementări referitoare la fabricarea, comercializarea şi vânzarea acestor produse, directivă care va intra în vigoare începând cu luna mai 2016.  Produsele la care se face referire sunt  ţigarete, tutun pentru rulat, tutun pentru pipă, trabucuri, ţigări electronice şi alte produse din plante pentru fumat.

Câteva dintre subiectele Directivei vizează interzicerea ţigărilor cu arome, introducerea unor avertismente asupra pericolului consumului de tutun (texte şi poze) care vor acoperi 65% din suprafaţa ambalajului pachetelor de ţigări şi tutun, interzicerea tuturor elementelor promoţionale de pe produsele cu tutun care pot fi înşelătoare, dar şi măsuri pentru combaterea comerţului ilegal de tutun.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite