Un om de ştiinţă de la Oxford susţine că  un vaccin împotriva variantei Omicron poate fi dezvoltat „foarte rapid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a condus cercetările asupra vaccinului anti-Covid Oxford/AstraZeneca a declarat, sâmbătă, că un nou ser ar putea fi dezvoltat „foarte rapid” împotriva variantei Omicron, relatează AFP.

Potrivit sursei citate, omul de ştiinţă consideră că este „foarte puţin probabil” ca această nouă variantă să se răspândească puternic în cadrul populaţiei vaccinate, „cum am văzut anul trecut” cu varianta Delta, informează Hotnews.ro.

„Dacă s-ar întâmpla, ar fi posibil să acţionăm foarte repede”, a spus  Andrew Pollard pentru BBC, explicând că „procesele de dezvoltare a unui nou vaccin sunt din ce în ce mai bune”.

El crede, totuşi, că vaccinurile actuale ar trebui să funcţioneze împotriva noii tulpini considerate „îngrijorătoare” de către OMS, dar că acest lucru va fi sigur doar în săptămânile următoare.

Niciun caz al variantei Omicron nu a fost încă detectat în Regatul Unit, una dintre ţările din Europa cele mai îndoliate din cauza virusului, cu peste 144.500 de morţi. Cu toate acestea, guvernul a anunţat joi restricţii severe pentru pasagerii din şase ţări africane, inclusiv Africa de Sud, unde a fost detectată varianta pentru prima dată.

În Europa, un caz legat de varianta Omicron a fost descoperit până acum în Belgia şi altul în Germania. Cehia de asemenea a spus că a identificat un posibil caz de infectare cu noua tulpină.

61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19, iar autorităţile olandeze au anunţat că sâmbătă dimineaţa fac analize suplimentare pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste cazuri are legătură cu noua variantă a coronavirusului Omicron.

Aceasta din urmă a fost identificată şi în Malawi, în Israel, la o persoană care a venit Malawi, Botswana şi Hong Kong.

Într-un comunicat, AstraZeneca a declarat că a „dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea din Oxford, o platformă vaccinală care ne permite să răspundem rapid la noile variante care pot apărea”. Compania farmaceutică britanică a anunţat că „făcea deja cercetări în locurile în care a fost identificată varianta”.

Şi producătorii de vaccinuri Pfizer / BioNTech, Moderna şi Novavax şi-au exprimat, de asemenea, încrederea în capacitatea lor de a combate tulpina Omicron.

Compania Moderna şi-a anunţat vineri intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron.

„Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a informat compania americană într-un comunicat citat de AFP, preluată de Agerpres.

Anunţul se înscrie într-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele îngrijorătoare, potrivit Moderna.

„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta şi Beta”, a precizat compania, spunând că „şi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.

„De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în faţa evoluţiei virusului”, a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel.

„Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a adăugat el.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite