Un nou grup de lucru al OMS va investiga sursa COVID-19. Michael Ryan, directorul de urgenţe: Ar putea fi ultima şansă să înţelegem originile acestui virus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a desemnat 26 de experţi pentru a se alătura Grupului ştiinţific consultativ pentru originile noilor agenţi patogeni (Sago), anunţă BBC. OMS spune că acest nou grup de lucru ar putea fi ultima şansă de a găsi originile Covid-19.

La mai bine de un an şi jumătate de când virusul a fost detectat în oraşul chinez Wuhan, modul în care acesta a apărut iniţial rămâne necunoscut.

Echipa va lua în considerare dacă virusul a fost transmise la animale la oameni în pieţele din Wuhan sau s-a răspândit într-un accident de laborator. China a infirmat cu vehemenţă a doua teorie.

În februarie, o echipă a OMS însărcinată cu investigarea originilor COVID-19 a zburat în China şi a ajuns la concluzia că virusul provine probabil de la lilieci, dar că este nevoie de mai multă cercetare. Echipa a spus că teoria accidentului de laborator „extrem de puţin probabilă”.

Însă directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ulterior că ancheta a fost îngreunată de lipsa de date şi transparenţă din partea Chinei.

Membrii propuşi ai grupului Sago includ şase experţi care au vizitat China ca parte a echipei anterioare. În afară de coronavirus, Sago va analiza şi originile altor agenţi patogeni cu risc ridicat.

„Înţelegerea provenineţei noilor agenţi patogeni este esenţială pentru prevenirea viitoarelor focare”, a spus dr. Tedros.

OMS spune că guvernul chinez încă nu a împărtăşit date esenţiale din primele zile ale pandemiei. Agenţia ONU, care a fost prinsă la mijloc în lupta geopolitică dintre China şi Statele Unite cu privire la această problemă, şi-a întărit poziţia cu privire la investigaţiile asupra teoriei accidentului de laborator.

Ştiinţa devine din ce în ce mai politizată, China refuzând până acum să permită oamenilor de ştiinţă internaţionali să revină în ţară.

OMS speră că noul grup Sago, cu experţi din 26 de ţări diferite, va reuşi să depăşească acest impas şi, în cele din urmă, să obţină răspunsuri foarte necesare, astfel încât lumea să se poată pregăti mai bine pentru viitoarele focare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite