Un milion de români trăiesc cu astm. Campanie de informare cu privire la această boală

Un milion de
români trăiesc cu astm. Campanie de informare cu privire la această boală

Astmul este o afecţiune cronică ale cărei simptome pot fi ţinute sub control

Un milion de români au astm, potrivit estimărilor Societăţii Române de Pneumologie. Însă afecţiunea ar fi „mult subdiagnosticată“, conform aceleiaşi surse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice au lansat luni Campania "Respir", destinată informării şi educării cu privire la astm, o boală care afectează circa un milion de români. Acestei initiative i s-a alăturat şi Societatea Română de Pneumologie şi Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică.
În cadrul campaniei sunt puse la dispoziţie platforma de informare www.viatacuastm.ro şi broşura „Viaţa cu astm“, unde cei interesaţi vor găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind această afecţiune.
„Educaţia în sănătate este foarte importantă. Un pacient cu astm bine informat va înţelege că pentru a ţine astmul sub control este esenţial să ia tratamentul aşa cum i-l prescrie medicul şi să se prezinte la control cu regularitate“, a declarat Rozalina Lăpădatu, director al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie, citată de agerpres.ro.

Între 30 şi 70% din pacienţi nu-şi iau tratamentul

Potrivit statisticilor, între 30% şi 70% din pacienţii cu astm, la nivel european, nu îşi administrează tratamentul prescris de medic pentru a trata inflamaţia căilor respiratorii şi a ţine afecţiunea sub control.
„Astmul poate fi ţinut sub control cu tratamentul potrivit la momentul potrivit: terapie de fond, care se administrează zilnic, indiferent dacă pacientul manifestă sau nu simptomele specifice, şi terapie la nevoie pe care pacientul trebuie să o folosească de îndată ce simte instalarea simptomelor specifice crizei de astm. Cu toate acestea, până la 70% dintre pacienţi, în momentul în care se simt bine, aleg să renunţe la terapia de fond şi folosesc tratament doar în situaţiile de urgenţă. Riscul de agravare a bolii devine astfel unul major pentru aceşti pacienţi“, a avertizat Roxana Maria Nemeş, medic primar pneumolog.

Astmul este o afecţiune caracterizată prin episoade de agravare a inflamaţiei căilor respiratorii. În cazul unui pacient cu astm, căile respiratorii sunt sensibile şi hiperreactive. Astfel, pacientul este nevoit să fie atent la o serie de factori declanşatori care pot fi alergeni acarienii din praf, polenul, părul de animale sau non-alergici precum fumatul sau frigul.

Conform medicului Elena Camelia Berghea, vicepreşedintele al SRAIC, cel mai des întâlniţi alergeni sunt praful de casă, mucegaiul, polenul, părul de animale. „Există şi o serie de factori nonalergenici care pot declanşa crizele de astm, precum aerul rece, ceaţa, fumul, fumatul activ şi pasiv, refluxul gastroesofagian“, a declarat ea.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: