Un mare câştig în lupta cu Parkinson: testul de şase minute care depistează maladia în stadii incipiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În boala Parkinson, apare un tremur incontrolabil, mai ales la nivelul mâinilor şi picioarelor, persoanele afectate având, în multe situaţii, nevoie de ajutor FOTO Arhiva Adevarul
În boala Parkinson, apare un tremur incontrolabil, mai ales la nivelul mâinilor şi picioarelor, persoanele afectate având, în multe situaţii, nevoie de ajutor FOTO Arhiva Adevarul

Un test medical care durează numai şase minute permite, în premieră, diagnosticarea în faze precoce a bolii Parkinson, care în prezent este detectată abia după instalarea simptomelor.  Acesta a fost pus la punct de cercetătorii britanici

Cu ajutorul noului test, bazat pe monitorizarea conexiunilor neuronale într-o zonă concentrată din centrul creierului, prin intermediul investigaţiei prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN), cercetătorii de la Universitatea Oxford au diagnosticat precoce boala Parkinson, cu o acurateţe de 85%, informează dailymail.co.uk.

Chiar şi în stadii premature, pacienţii bolnavi de Parkinson prezentau conexiuni mult mai slabe la nivelul ganglionilor bazali ai creierului, care sunt asociaţi cu controlul activităţilor motorii. Oamenii de ştiinţă au descoperit conexiunile neuronale slabe, examinând 180 de fotografii ale regiunii cerebrale unde se formează boala Parkinson.

Ei au mai observat că testul avea o probabilitate extrem de redusă de a diagnostica greşit persoanele sănătoase ca fiind afectate de Parkinson şi că acesta poate fi efectuat în jurul vârstei de 50 de ani, când boala începe de obicei să se instaleze.

În acest moment, nu avem cum să prezicem cine este expus riscului de Parkinson, în cea mai mare parte dintre cazuri. Suntem extrem de mulţumiţi că această tehnică RMN s-ar putea dovedi un marker pozitiv pentru simptomele precoce de Parkinson. Rezultatele sunt foarte promiţătoare", a declarat coordonatoarea cercetătării, Clare Mackay, psihiatru la Universitatea Oxford.

În prezent, nu există un tratament şi nici terapii care să vindece boala Parkinson. Medicamentele care se prescriu doar amelioarează simptomele şi prelungesc speranţa de viaţa a pacienţilor.

Încă suntem la cel puţin zece ani distanţă de acea descoperire magică, în urma căreia vom fi în stare să încetinim evoluţia bolii Parkinson. Dar, pentru a ajunge în acest punct, avem nevoie de un mijloc pentru a detecta boala într-un stadiu precoce. Cele două lucruri merg mână în mână", a precizat Clare Mackay.

Boala Parkinson este a doua suferinţă neurodegenerativă ca frecvenţă după Alzheimer. Ea  apare din cauza degradării mai rapide a neuronilor. În România sunt diagnosticate cu Parkinson peste 70.000 de persoane, dar numărul real al bolnavilor este mult mai mare din cauza ratei scăzute de diagnostic.

CITEŞTE ŞI:

Fructele cu pesticide ar putea fi de vină pentru boala Parkinson

Pesticidele cu care sunt tratate anumite fructe ar putea crea modificări la nivelul structurilor cerebrale care, într-un organism deja predispus, cresc riscul de a dezvolta boala Parkinson, arată un studiu recent.

Bolile Alzheimer şi Parkinson ar putea fi vindecate cu ajutorul laserelor

Cercetătorii suedezi şi cei polonezi au făcut o descoperire care ar putea veni în ajutorul persoanelor care suferă de Alzheimer, Parkinson sau alte boli similare, potrivit The Verge.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite