Un kilogram de grăsime în plus înseamnă 9.000 de kilocalorii consumate. Lista cancerelor legate de obezitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a acumula un kilogram de grăsime este necesar să consumăm 9.000 de kilocalorii, în condiţii de activitate fizică normală. Într-un kilogram de grăsime corporală se găsesc înmagazinate 7.000 de kilocalorii, potrivit „Abecadarului de obezitate“.

În ultimele decenii, obezitatea a devenit epidemică, fiind considerată o boală cronică extrem de severă care implică multe riscuri pentru sănătate şi determină scăderea speranţei de viaţă cu 5 până la 20 de ani.

Printre cele mai frecvente boli asociate cu obezitatea se numără diabetul zaharat de tip 2, dislipidemiile, boala ficatului gras non-alcoolic, insuficienţa cardiacă, hipertensiunea arterială, tromboza venoasă, cardiopatia ischemică, boala pulmonară cronică obstructivă, apneea în somn.

Lista cancerelor legate de obezitate nu este mică, incluzându-le pe cele colorectale, esofagiene, endometriale, de sân şi renale. Obezitatea este a doua cauză de apariţie a cancerelor după fumat, fiind responsabilă pentru 35% din cazurile de cancer şi se estimează că va deveni principala cauză a acestora în următorii ani.

Un indice de masă corporală mai mare sau egal cu 40 de kilograme pe metru pătrat se asociază cu creşterea riscului de mortalitate prin cancer cu 62% la femei şi cu 52% la bărbaţi, faţă de persoanele cu indice de masă corporală normal.

Datele statistice din SUA arată că 80-85% din diabetul zaharat de tip 2 este cauzat direct de obezitate. Un indice de masă corporală peste 35 de kilograme pe metru pătrat se asociază cu un risc de 42 de ori mai mare la bărbaţi şi de 93 de ori mai mare la femei pentru apariţia diabetului zaharat de tip 2, comparativ cu persoanele cu indice de masă corporală normal. Cu fiecare grad de obezitate în plus, riscul de diabet creşte cu 120%, potrivit „Abecedarului de obezitate“, coordonat de prof.dr, Nicolae Hâncu, medic  primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Totodată, 40-70% din pacienţii cu hipertensiune arterială sunt obezi, 40-50% cu dislipidemii sunt obezi, obezitatea fiind prima cauză de osteoartrită la femei şi a doua la bărbaţi.

Potrivit sursei mai sus citate, pentru a ne îngrăşa un kilogram este necesar să mâncăm 9.000 de kilocalorii în plus faţă de ce avem nevoie, în condiţii de activitate normală. Un kilogram de grăsime corporală înmagazinează 7.000 de kilocalorii.

Aceasta înseamnă că un obez care are în plus 10 kilograme de grăsime înmagazinează 70.000 de kilocalorii pentru care se consumă 90.000 de kilocalorii.

Un calcul făcut de medicii nutriţionişti arată că acele 1,4 miliarde de persoane supraponderale care au minim 10 kilograme de ţesut gras în plus/persoană înmagazinează  100 de trilioane de kilocalorii rezultate din consumul a 136 de trilioane de kilocalorii. Doar costul acestor 136 de kilocalorii

în plus ar putea fi estimat la 630 de miliarde de dolari, sumă care ar ajunge pentru a hrăni întreaga populaţie a planetei cu 2.000 de kilocalorii pe zi, timp de 9 zile.

O imensă cantitate de energie care nu doar că nu foloseşte la nimic, dar mai este şi periculoasă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite