Un dispozitiv cu impulsuri electrice reduce riscul de hematom după AVC

Un dispozitiv cu
impulsuri electrice reduce riscul de hematom după AVC

Stresul creşte riscul de boli cardiovasculare

Un dispozitiv ce transmite impulsuri electrice în membrele inferioare ale pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale poate reduce riscul formării de cheaguri de sânge cu potenţial letal, conform unui studiu realizat în Marea Britanie.

Ştiri pe aceeaşi temă

O cercetare recentă demonstrează că „geko“, dispozitiv ce reduce riscul formării de cheaguri de sânge în comparaţie cu tratamentul standard, este uşor de purtat şi poate contribui la reducerea cheltuielilor Serviciului Public de Sănătate din Marea Britanie, potrivit agerpres.ro.

„Geko“, a cărui utilizare a fost aprobată în 2014 de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire, este un dispozitiv alimentat cu baterie, conceput pentru a creşte fluxul sanguin în venele profunde de la nivelul picioarelor.

Atunci când este acţionat, efectul acestuia echivalează cu circa 60% din cel al mersului, chiar dacă pacientul nu se mişcă.

Doctor Indira Natarajan de la Spitalul Universitar Royal Stoke a efectuat un studiu intraspitalicesc pentru a observa efectele dispozitivului. Specialistul a declarat că acesta s-a dovedit deosebit de util în special pentru pacienţii care nu tolerează terapia prin compresie pneumatică intermitentă (IPC), tratamentul standard recomandat pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Studiul său, efectuat pe 219 pacienţi cărora li s-a aplicat dispozitivul ''geko'', nu a identificat nicio dovadă a apariţiei unor cheaguri de sânge în intervalul de trei luni după externare, în comparaţie cu cele 11 cazuri de cheaguri de sânge înregistrate în rândul celor 463 de persoane cărora li s-a prescris IPC.

''Când pacienţii sunt admişi în urma unui accident vascular cerebral, una dintre complicaţiile majore este formarea de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor. Acestea pot migra uneori de la membrele inferioare la plămâni şi pot cauza embolism pulmonar, ce poate fi fatal'', a explicat Natarajan.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: