Articol publicitar

Un chirurg pasionat de chirurgia bariatrică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obezitatea este indiscutabil o boală. Alături de compotamentul adictiv faţă de mâncare, acumularea de grăsime alterează funcţia normală a organismului şi generează o gamă largă, dar mai puţin vizibilă de suferinţe asociate: cardiace, pulmonare, diabet, probleme osteoarticulare sau infertilitate. Cel mai grav este însă faptul că obezitatea nu numai că scade speranţa de viaţă, dar scade dramatic şi calitatea vieţii.

Articol scris de Dr. Rubin Munteanu – medic primar chirurgie generala, cu competenta in chirurgia laparoscopica la clinica www.bariclinic.ro

De ce ne ingrasam? De obicei pentru ca mancam mai mult decat are nevoie corpul nostru si atunci depunem excesul de calorii in depozite de grasime. Suntem tentati sa mancam excesiv in momentele de tensiune emotionala (ca strategie de a face fata situatiilor stresante, frustrante), dar mancam si cand ne plictisim sau cand vrem sa ne “rasfatam” si sa ne oferim o placere. De fapt, nici nu realizam de cata putina mancare avem nevoie de fapt si cu atat mai putin ne dam seama ca placerea de a manca nu sta in cantitate, ci mai ales in calitate si ambianta.

Am invatat ca de cele mai multe ori persoanele supraponderale ajung sa aiba sentimente de rusine, de vina si tristete care le imping la solutii foarte putin eficiente pe termen lung. Tentatia este sa incerce tot felul de diete care promit scadere mare si rapida in greutate, sa ia produse pentru slabit (cu puternice efecte adverse), sa faca tratamente hormonale sau sa se infometeze. Toate acestea pot functiona pe termen scurt, insa in cele mai multe cazuri duc la agravarea obezitatii prin efect yo-yo si la deteriorarea starii de sanatate.

Pentru cei care ajung sa-si piarda speranta si, mai cu seama, pentru cei carora excesul ponderal le scade dramatic calitatea vietii sau chiar le ameninta viata, chirurgia bariatrica a facut si continua sa faca adevarate minuni. Este un domeniu foarte nou si progresele sunt permanente. Gastric sleeve, atat de plastic denumita de pacienti “operatia de micsorare de stomac”, reprezinta de departe cea mai frecventa operatie de chirurgie bariatrica practicata pe plan mondial (depasind bypassul gastric) si este operatia pe care eu aleg sa o recomand pacientilor mei cel mai frecvent.  Aceasta pentru ca respecta  principiul fundamental la care eu personal tin foarte mult in chirurgie: maxim de eficienta cu minim efort, in sensul ca supune organismul la un traumatism de mai mica amploare, nu modifica anatomia si circuitul alimentelor, recurgand la mecanismul fundamental care duce la scaderea ponderala si anume la restrictia alimentara.

Denumirea completa a specialitatii pe care o practic este chirurgie bariatrica si metabolica.  Ultimul termen vizeaza tocmai domeniul diabetului zaharat tip 2. Progresele sunt spectaculoase si la pacientii cu aceasta maladie, care de cele mai multe ori prin operatie se vindeca complet, sau starea lor se amelioreaza semnificativ. Antidiabeticele orale devin de obicei inutile dupa operatie, iar in situatia in care pacientul a ajuns dependent de insulina, dozele vor putea fi progresiv scazute, iar in unele cazuri eliminate complet. In plus, ceea ce este cel mai important, este faptul ca toate complicatiile asociate cu diabetul isi vor inceta progresia.

Eu am ajuns sa fac chirurgie bariatrica pentru ca am fost si sunt foarte pasionat de chirurgia laparoscopica. Dar mai cu seama pentru ca modul in care inteleg sa imi sprijin pacientii si sa mentin o permanenta comunicare cu ei, reprezinta cu adevarat  calea spre a-i ajuta se devina si sa se mentina normoponderali. Desigur, poti delega un membru al echipei sa faca acest lucru, majoritatea chirurgilor fac asta, dar eu consider ca aceasta relatie apropiata este extrem de importanta pentru atingerea obiectivelor postoperatorii. De aceea, eu prefer sa le fac personal. In felul acesta, am invatat enorm in cei peste 10 ani de cand ma ocup de aceasta problema si continui sa invat de la fiecare pacient in parte. Intotdeauna le-am fost alaturi pacientilor mei si i-am ajutat, insa recunosc ca a fost si pentru mine o oportunitate de a le impartasi bucuria atunci cand isi realizau scopul. Fie ca a fost vorba de a ajunge la o anumita greutate, sau de posibilitatea de a duce o viata normala, de a renunta la tratamente multiple sau dureroase, sau chiar de a avea copii.

Am ajuns in timp sa cunosc multe despre obezitate, despre implicatiile ei fizice si psihice si stiu ca exista o puternica discriminare sociala si umana indreptata impotriva acestor oameni. In formele ei extreme, obezitatea ajunge sa fie o boala handicapanta, dar este singura de acest fel care nu trezeste compasiunea semenilor. Am invatat multe despre felul  in care acesti oameni merita respect si sprijin, chiar daca uneori mi se adreseaza numai atunci cand situatia lor este deosebit de grava. Incercam sa le fim tuturor aproape.

Ma consider norocos pentru ca sunt extrem de pasionat de ceea ce fac si fiecare zi este o provocare pentru mine si pentru echipa mea atat in domeniul chirurgical, dar si in cel mult mai complex al relatiei medic-pacient. Sunt intrebat de multe ori daca nu-mi este greu sa fac ceea ce fac. Usor nu are cum sa fie, insa asta e mai putin important. Satisfactiile directe vin din felul in care constat ca viata pacientilor mei s-a schimbat in bine, iar asta este ceea ce conteaza cu adevarat pentru mine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite