Un bebeluş „pietrificat“ a fost descoperit în burta unei bătrâne de 82 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fătul calcifiat nu a putut fi văzut cu ajutorul ecografiei, ci prin radiografii FOTO Shutterstock
Fătul calcifiat nu a putut fi văzut cu ajutorul ecografiei, ci prin radiografii FOTO Shutterstock

O femeie în vârstă din Brazilia a descoperit de curând că durerile ei de stomac nu erau un semn al unei indigestii, ci al unui fetus calcifiat. Fătul pietrificat a fost purtat de bătrână timp de 44 de ani.

O braziliancă a fost spitalizată săptămâna trecută cu dureri de stomac îngrozitoare. Radiografiile au dezvăluit că femeia purta în pântece, de peste 40 de ani, un fetus care se calcificase. Această condiţie medicală este denumită în termeni medicali „bebeluş litopedion“ (din greacă: litho – piatră, pedion – copil). 

Fătul litopedion“ este un fenomen foarte rar care apare atunci când fetusul moare în timpul unei sarcini ectopice (extrauterine). Fiind prea mare pentru a fi resorbit de organismul mamei, fătul va rămâne în cavitatea abdominală începând se se calcifieze subcutanat, proces care o apără pe mamă de ţesutul mort, prevenind infecţia.

„Prin ecografie nu a fost posibil să vedem fetusul. L-am văzut cu ajutorul radiografiilor. Am văzut faţa bebeluşului, oasele mâinilor şi picioarelor, şira spinării şi coastele“, spune Gesneria Saraiva Kratka, ginecolog la spitalul din Porto Nacional, Brazilia, unde a fost tratată femeia căreia nu i-a fost dezvăluită identitatea, notează „International Business Times“.

Femeia de 84 de ani şi-a amintit că a fost însărcinată cu peste 40 de ani în urmă, dar susţine că şi-a pierdut copilul după ce a simţit dureri crâncene în timpul sarcinii. Când a văzut că burta nu îi mai creşte şi că bebeluşul nu se mai mişca, a presupus că bebeluşul fusese eliminat de organism.

Sarcinile ectopice sunt destul de comune, având loc la una dintre 11.000 de sarcini, însă „fătul litopedion“ se întâmplă la doar 1,5 – 1,8% din aceste sarcini extrauterine, notează jurnalul medical din Sao Paolo, Brazilia.

De la sfârşitul secolului XVI, s-au înregistrat doar 300 de cazuri de „bebeluşi de piatră“ peste tot în lume. Femeile care au avut o asemenea sarcină erau trecute de 40 de ani, dar nu este imposibil să se întâmple şi celor mai tinere.

În decembrie 2013, o femeie din Columbia a descoperit că avea un bebeluş calcifiat în corp, bebeluş care era acolo tot de aproape 40 de ani. Fătul cântărea 1,8 kilograme şi a fost îndepărtat chirurgical din corpul femeii de 82 de ani.

Femeia din Brazilia a refuzat să-i fie îndepărtat fătul, conform „Yahoo Health


Citeşte şi:

Consumul de alcool în primele săptămâni ale sarcinii dăunează grav bebeluşului

Femeile care beau alcool în cantităţi moderate sau mari în primele stadii ale sarcinii pot avea probleme în ceea ce priveşte creşterea şi funcţionarea placentei. Noi studii atrag atenţia asupra faptului că femeia însărcinată ar trebui să evite alcoolul.

Femeile care rămân gravide după 35 de ani prezintă riscuri mai mici de a naşte copii cu malformaţii grave

O cercetare de amploare realizată în cadrul Universităţii Washington din SUA arată că femeile mai în vârstă aduc pe lume copii mai puţin supuşi riscului de a avea malformaţii congenital cu până la 40%.

O nouă speranţă pentru femeile care nu pot avea copii: primele nouă transplanturi de uter au fost efectuate cu succes în Suedia

Medicii suedezi au transplantat, cu succes, utere la nouă femei. Organele au fost donate de rude şi, curând, cele nouă femei vor încerca să rămână însărcinate.

Sfaturi absurde pentru gravidele din secolele trecute

Atunci când eşti însărcinată, corpul parcă nu îţi mai aparţine. Mai mult, pare că aparţine rudelor, bunicilor sau chiar vecinelor care se întrec în a-ţi da sfaturi peste sfaturi. De-a lungul timpului, sfaturile pentru gravide au ajuns chiar să frizeze absurdul: nu te uita la maimuţe şi în niciun caz nu mânca un cap de iepure.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite