Ultrasunetele tratează o varietate de boli

Reumatismul, artroza sau chiar tumorile solide pot fi tratate cu ajutorul curenţilor terapeutici. Principalul efect al terapiei cu ultrasunete este micromasajul în interiorul ţesuturilor, acţionând direct asupra locului afectat, spun specialiştii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ultrasunetele sunt vibraţii sonore de înaltă frecvenţă ce nu pot fi percepute de urechea umană, făcând parte din aceeaşi categorie cu undele scurte sau cu microundele şi curenţii cu proprietăţi terapeutice.

„Există două metode de tratament, prima fiind prin hipertermie, adică prin încălzirea ţesuturilor de la 43 până la 60-70 de grade Celsius, ceea ce corespunde cu o putere aplicată între 50 şi 150 W, pulsată. Metoda se aplică la persoanele cu plăci calcificate ateromatoase, în special în tratamentul cancerului de pancreas, aflat în apropierea aortei.

O altă formă de aplicare a ultrasunetelor în tratamentul tumorilor solide este reprezentată de hibridul HIFU (care tratează) şi IRM (care măsoară gradientul de temperatură şi ilustrează structura unde se petrece actul terapeutic)", explică Nicolae Verga, doctor în radioterapie, medic primar radioterapeut şi specialist HIFU gradul A la Clinica de radioterapie oncologică şi imagistică medicală „Colţea" din Bucureşti.

Terapia poate fi folosită pentru a distruge microorganismele dăunătoare din organism, pentru a calma durerile, pentru a introduce medicamente direct în zona afectată, pentru a relaxa musculatura şi pentru a stimula circulaţia sanguină.

Calmează durerile

Vibraţiile sonore de înaltă frecvenţă sunt folosite pentru a trata afecţiuni de tipul artrozei şi artritei, dar şi boli precum incontinenţa urinară sau boala inflamatorie pelviană, acţionând asupra locului dureros. Mai exact, se aplică o substanţă specială pe zona afectată şi apoi se fixează în locul respectiv un emiţător cu vibraţii sonore de înaltă frecvenţă. În general, o şedinţă durează câteva minute şi se face gratuit în spitale.

„Ultrasunetele sunt utile în afecţiuni reumatismale, în fibroze şi în sindroame aderenţiale postoperatorii. Terapia poate fi folosită şi pentru a atenua cicatricele şi pentru a trata orice suferinţă de la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muşchilor, dar şi edemele inflamatorii. Aceasta deoarece masajul intratisular ajută la drenarea lichidelor aflate în exces în ţesuturi", spune Georgiana Tache, medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală la Clinica Medical Care din Bucureşti.

Îndepărtează tumorile

Metoda HIFU este cel mai nou tratament cu ultrasunete, disponibil şi la noi în ţară, folosit în scopul vindecării tumorilor maligne şi benigne. „Prin această metodă se pot îndepărta tumori solide localizate la nivelul ficatului, pancreasului, glandelor suprarenale şi rinichilor, prostatei, uterului, oaselor lungi şi late, muşchilor, peretelui abdominal şi peretelui toracic. Utilizarea altor echipamente decât cele disponibile în ţara noastră permite şi tratamentul tumorilor cerebrale, al cancerului tiroidian şi paratiroidian", mai spune Nicolae Verga.Terapia prin metoda HIFU se face fără spitalizare, durează cel mult patru ore şi costă în jur de 1.000 de euro.

Contraindicaţii

Nu este indicat ca ultrasunetele să se aplice pe globii oculari, în dreptul inimii sau pe leziuni ale pielii. De asemenea, metoda nu trebuie folosită nici în cazul gravidelor sau pe zonele osoase la copii.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările