Tutunul, un posibil remediu pentru a învinge cancerul?

Tutunul, un posibil remediu pentru a învinge cancerul?

Molecula NaD1 ar putea distruge celulele canceroase, FOTO Shutterstock

Un studiu realizat de cercetătorii australieni relevă faptul că în floarea plantei de tutun există o moleculă care ar putea distruge celulele canceroase din organismul uman.

Cercetătorii de la Institutul Trobe pentru Ştiinţe Moleculare din Melbourne au identificat o moleculă în floarea plantei de tutun care luptă eficient împotriva ciupercilor şi bacteriilor. Însă pe măsura efectuării acestui studiu, aceştia au observat că acea moleculă deţine, totodată, şi capacitatea de a identifica şi de a distruge celulele canceroase, informează dailymail.co.uk.

Denumită NaD1, molecula dezvoltă o structură în formă de cleşte care se prinde de lipidele prezente în membrana celulei canceroase. „Cleştele“ moleculei NaD1 distruge membrana celulei canceroase, obligând-o astfel să „explodeze“, expulzându-şi conţinutul în exterior. În acest fel, celulele canceroase nu mai au posibilitatea de a provoca distrugeri în organism.

„Există o anumită ironie în faptul că un puternic mecanism de autoapărare împotriva cancerului a fost descoperit în floarea unei specii ornamentale de tutun, însă este o descoperire binevenită, indiferent de originea ei“, a declarat medicul Mark Hullett, coordonatorul studiului.

Pentru a putea determina cu exactitate rolul pe care molecula NaD1 ar putea să îl aibă în tratarea cancerului, cercetătorii au iniţiat anumite studii preclinice la Melbourne şi care sunt coordonate de o compania de biotehnologie.

„Până acum, testele preliminare s-au dovedit promiţătoare“. Una dintre problemele majore ale terapiilor anticancer actuale constă în faptul că efectul tratamentului nu este discriminatoriu. În schimb, am descoperit că NaD1 poate să ţintească tumorile canceroase şi are efecte minime sau chiar niciun efect asupra celulelor sănătoase“, a spus , a spus Mark Hullett, coordonatorul studiului.

Mark Hullett consideră că descoperirea sa va putea avea şi alte aplicaţii terapeutice, precum dezvoltarea unui tratament antibiotic contra infecţiilor microbiene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: