Tumorile hepatice pot fi distruse şi prin tehnici minim invazive. Care sunt şi în ce constau aceste intervenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe tipuri de cancere dezvoltă metastaze la ficat
Multe tipuri de cancere dezvoltă metastaze la ficat

Cancerul este a doua cauză principală de deces la nivel global. Diagnosticarea lui în timp util duce la scăderea ratelor de mortalitate, potrivit statisticilor Centrului Naţional de Statistică pentru Sănătate din SUA.

Cu toate acestea, spre deosebire de scăderea ratelor de deces pentru majoritatea cazurilor de cancer, ratele de deces prin cancer hepatic au crescut cu 2% pe an, din 2007 până în 2016, devenind a doua cauză de deces prin cancer în SUA, în timp ce sunt endemice în unele ţări, inclusiv Franţa, Italia şi România, potrivit Globocan.

Pe de altă parte, având în vedere scăderea treptată a decesului în cele mai frecvente tipuri de cancer, cum ar fi de plămân, sân, colon, ficatul este încă cel mai afectat organ.

În cazurile de cancer hepatic, ficatul în sine este adesea primul şi singurul loc pentru metastaze, care par să joace un rol major în cauza morţii. Până la 50-70% din pacienţii cu cancer de sân avansat sau colorectal dezvoltă metastaze hepatice, potrivit sursei mai sus citate.

20% din pacienţi, eligibili pentru rezecţie

Prima linie de terapie pentru cancerele hepatice primare şi metastazele colorectale la ficat este rezecţia chirurgicală a metastazelor. Cu toate acestea, din cauza numărului, dimensiunii şi localizării leziunilor, precum şi a stării de performanţă a pacientului, doar aproximativ 20% din pacienţi sunt eligibili pentru operaţie.

Alternativ, tumorile hepatice pot fi distruse prin tehnici minim invazive, cum ar fi ablaţia sau embolizarea, în domeniul oncologiei intervenţionale.

Oncologia intervenţională este o subspecialitate emergentă care oferă tratamente tumorale sub îndrumarea imaginii radiologice, cum ar fi tomografia computerizată, ultrasonografia, angiografia.

Ca tratament de primă linie în multe tumori hepatice, aceasta are un risc mai mic, mai puţin durere şi mai puţin timp de recuperare în comparaţie cu operaţia deschisă. Mai mult, oncologia intervenţională poate duce la creşterea duratei de viaţă, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi ar putea fi curativă în cazurile diagnosticate în timp util.

„De cinsprezece ani luptăm împreună împotriva cancerului fără a da înapoi. Înţelegem că un diagnostic de cancer este dificil în sine, cu atât mai mult călătoria într-o ţară străina pentru tratament . Suntem aici: vorbitori nativi de limba română, cu înţelegere a culturii şi obiceiurilor româneşti, gata să-i ajutăm pe copatrioti noştri 24/7“, a afirmat la Bucureşti dr. Inge Aivas, Manager Medical, Centrului Medical Anadolu, Turcia.

Ablaţia şi embolizarea în tumorile hepatice

Ablaţia se referă la distrugerea tumorilor folosind ace speciale sau sonde plasate în tumoră percutan, sub îndrumarea imagistică. Poate fi utilizată pentru tratarea tumorilor la diferite organe, cum ar fi ficatul, plămânii, oasele etc. Încălzirea (radiofrecvenţa sau ablaţia cu microunde), îngheţarea (crioablarea) sau agenţii chimici (ablaţia de alcool) sunt utilizate pentru a distruge celulele canceroase. Atât tumorile hepatice primare, cât şi metastatice cu dimensiuni şi numere limitate   -  sub 5 centimetri, până la 5 leziuni - pot fi tratate prin ablaţie, potrivit medicilor turci.

Embolizarea se referă la blocarea vaselor folosind o tehnică angiografică. Embolizarea este utilizată de radiologii intervenţionali pentru a trata tumorile sau vasele anormale, prin introducerea unui cateter în zona inghinală şi navigarea până la vasele care alimentează tumora în ficat.

În chimioembolizare, microsferele sau agenţii lichizi încărcaţi cu agenţi de chimioterapie, cum ar fi doxorubicină şi irinotecan, sunt livrate angiografic la tumorile hepatice. În radioembolizare, microsferele radioactive, cum ar fi Yttrium-90, Holmium 166, sunt utilizate pentru a furniza o doză mare de radiaţii în interiorul tumorii, în timp ce ţesutul sănătos din apropiere primeşte radiaţii minime. Tumorile hepatice primare şi metastatice de dimensiuni mai mari şi cu număr mai mare pot fi tratate prin embolizare.

Deşi chimioembolizarea este relativ frecventă, radioembolizarea este o procedură nouă care nu este disponibilă în majoritatea ţărilor est-europene. „În ultimul deceniu, oncologia intervenţională este fundaţia tratamentului pentru cancerului hepatic. Cu toate acestea, pentru a creşte fiabilitatea şi reproductibilitatea acestor tratamente cu o precizie ridicată, tehnicile inovative trebuie să fie implementate în practica noastră de rutină”, potrivit dr. Murat Dökdök, radiolog intervenţional, la  Centrul Medical Anadolu.

Anadolu Medical Center este un spital modern, multispecializat, de îngrijire acută din Istanbul. A fost înfiinţat de către Fundaţia Anadolu în 2005 şi are două caracteristici majore: statutul său non-profit şi apartenenţa sa unică la Johns Hopkins Medicine SUA, recunoscut la nivel mondial.

Ceea ce diferenţiază Institutul Oncologic de la Centrul Medical Anadolu este abordarea multidisciplinară şi centrată pe pacient. Toate cazurile pacienţilor sunt discutate pe subtipuri de comisii tumorale pentru a obţine avizele mai multor medici din diverse specialităţi legate de oncologie, ceea ce duce la un plan de tratament complet, adecvat pentru pacient şi bazat pe dovezi pentru toată lumea.

În prezent, centrul primeşte pacienţi din peste 65 de ţări din întreaga lume.


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite