Traumatismele oculare ne pot lăsa fără vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai expuşi accidentelor oftalmologice sunt copiii mici. Oricare ar fi agentul care l-a provocat, accidentul ocular impune consultarea urgentă a medicului specialist pentru tratamentul adecvat şi, implicit, pentru salvarea vederii.

Accidentele casnice, cele de la locul de muncă (mai ales în domeniul construcţiilor) sau cele sportive, precum şi expunerea la focurile de artificii sunt cele mai frecvente circumstanţe în care se produc traumatisme oftalmologice.

Citiţi şi:

Filtrul UV, esenţial în alegerea ochelarilor de soare

Contuziile, corpii străini şi arsurile chimice sunt printre cele mai întâlnite accidente oculare. Copiii cad adesea victime acestor evenimente nefericite, fie din cauza rănilor provocate de animalele de casă (câini, pisici, papagali), fie din pricina obiectelor ascuţite sau de mici dimensiuni, care le pot intra în ochi. De asemenea, pentru copii sunt riscante şi jucăriile, precum pistoalele cu bilă, arcurile şi cornetele cu ace.

Traumatismele pot afecta globul ocular, conjunctiva, corneea, irisul, cristalinul, retina, nervul optic, pleoapele sau sistemul lacrimal. „Consecinţele traumatismelor pot fi variate, de la cele uşoare, care se vindecă rapid şi complet, până la cele severe, care pot duce la pierderea definitivă a vederii sau chiar a ochiului respectiv", atrage atenţia medicul Adina Grigorescu, specialist oftalmolog la clinica „Endocenter" din Bucureşti.

Ruptura globului ocular, posibil risc

Cel mai frecvent, contuziile uşoare se manifestă prin vânătăi ale pleoapelor superioare şi/sau inferioare şi prin roşeaţă. Însă contuziile pot duce şi la luxarea cristalinului, la ruptură de iris sau la dezlipire de retină.

„Contuziile oculare (cu bucăţi de lemn, pumni, dopuri de şampanie, mingi de tenis etc.) produc fie eroziuni corneene, hematoame, hemoragii subconjunctivale, care de obicei se vindecă fără sechele, fie afecţiuni mai serioase precum hifema (sânge prezent în segmentul anterior ocular), cataracta traumatică, luxarea sau subluxarea cristalinului. Dacă sunt foarte puternice, contuziile pot determina uneori şi ruptura globului ocular", avertizează medicul Adina Grigorescu.

Corpii străini duri, cauză a hemoragiilor

Unii corpi străini precum insectele mici şi firele de păr din gene sau din sprâncene se pot scoate, fără nicio consecinţă asupra vederii. Însă, prezenţa la acest nivel a unor obiecte dure şi ascuţite (fragmente de metal sau de sticlă) poate produce, pe lângă durere, lăcrimare şi înroşire, şi unele complicaţii precum infecţii, perforare de cornee sau hemoragii, în urma lezării vaselor sanguine. În această situaţie, nu este recomandată frecarea ochiului, deoarece leziunea se poate agrava.

În cazul traumatismelor perforante, care, de cele mai multe ori, sunt însoţite şi de prezenţa unor corpi străini în ochi, tratamentul este în principal chirurgical, acesta implicând restabilirea integrităţii anatomiei globului ocular şi zonei adiacente.

Arsurile sunt o urgenţă medicală

Lichidele fierbinţi, vaporii, dar şi diverse substanţe chimice pot leza ochiul, gravitatea traumatismului depinzând de temperatura şi de durata contactului. În unele cazuri, arsurile de gradul trei, care au cea mai mare gravitate, afectează profund vederea.

Înainte de a merge la medic, prima măsură în caz de arsuri chimice este clătirea din abundenţă a ochiului cu apă rece de la robinet, timp de 20 de minute. Nu se freacă ochii şi nu se duce mâna la ochi, deoarece aceasta poate fi contaminată cu substanţa respectivă. Printre cele mai severe arsuri chimice, medicul Adina Grigorescu le menţionează pe cele produse de substanţe precum varul, amoniacul şi soda caustică.

Acestea au o mare penetrabilitate şi pot produce leziuni profunde ale corneei, conjunctivei şi structurilor subiacente. De multe ori, aceste arsuri, netratate sau tratate târziu, duc la pierderea parţială sau totală a vederii la ochiul afectat. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite