Tratează insomnia prin aromaterapie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai bune rezultate ale terapiei cu uleiuri esenţiale aromatice se remarcă în caz de anxietate, de oboseală cronică şi de insomnii.

În aromaterapie se folosesc frecvent 40 de uleiuri esenţiale, iar acestea au peste 80 de proprietăţi terapeutice. Aromaterapia foloseşte uleiurile aromate cu o concentraţie mare de esenţe distilate din plante.

Uneori, aceste esenţe sunt utilizate ca înlocuitor sau ca adjuvant pentru medicamente, deoarece foarte multe dintre ele au proprietăţi antimicrobiene şi antistres.

Cum valorifici uleiurile esenţiale

O metodă frecventă de utilizare a uleiurilor esenţiale este inhalaţia. Se diluează 10 picături de ulei într-un litru de apă sau de ulei de măsline, în funcţie de efectul terapeutic urmărit, şi se inhalează aroma.

Uleiurile esenţiale pot fi folosite şi pentru masaj, baie, pentru vaporizare cu ajutorul lămpii odorizante sau sub formă de comprese ori de beţişoare parfumate.

Mirosul de lavandă te relaxează

Uleiul esenţial de levănţică are un efect antiinflamator, antidepresiv şi antistres. Este benefic în caz de nelinişte, de insomnie şi de palpitaţii. De asemenea, reduce intensitatea migrenelor şi nivelul tensiunii, îmbunătăţeşte respiraţia şi stimulează memoria.

Poţi beneficia de efectul acestui ulei folosind metoda de vaporizare cu ajutorul lămpii odorizante. În recipientul cupă al vasului de aromaterapie, se toarnă apă în care se adaugă 5 picături de ulei esenţial de lavandă.

Apoi se aprinde o lumânare cu stearină, care se pune la baza vasului. Apa încălzită va degaja vaporii aromaţi în încăpere, iar aceştia combat insomnia. Foloseşte aromaterapia cu două ore înainte de culcare.

Salvia reduce nivelul stresului

După o perioadă de agitaţie, când efectele stresului se manifestă sub formă de migrene, melancolie şi de insomnii, salvia este un remediu eficient. În acest caz, uleiurile esenţiale se folosesc în trei moduri. Prima metodă constă în adăugarea a 6 picături de ulei esenţial de salvie în apa din vasul de aromaterapie.

Vaporii care se împrăştie în încăpere au efect calmant. A doua variantă este metoda inhalării chiar din sticluţa cu esenţă parfumată. În ambele variante, după 14 zile, tulburările de somn dispar. Cea de-a treia metodă constă în adăugarea a 20 de picături de ulei esenţial în apa de baie. 

Florile de muşeţel alungă insomnia

Uleiurile volatile obţinute din florile de muşeţel acţionează, de asemenea, împotriva insomniei. Specialiştii recomandă aromaterapia cu acest ulei esenţial ca sedativ şi calmant, cu un rol esenţial împotriva anxietăţii. Acesta reduce stările depresive şi anxietatea. Leacul nu este indicat în primele patru-cinci luni de sarcină.

Recomandare

Şi uleiurile esenţiale trebuie folosite conform indicaţiilor medicului.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie
competenţă în apifitoterapie

Aromaterapia echilibrează starea emoţională, scade tensiunea nervoasă şi induce o stare de relaxare. Pentru băi aromatice de relaxare, se umple cada de baie cu apă călduţă. În apă se amestecă 3-5 picături de ulei volatil de muşeţel,  lămâie, salvie sau de trandafir.

Lavanda este un excelent antiinflamator, calmează psihicul şi asigură un somn odihnitor. Coriandrul este foarte indicat în caz de insomnii, dureri reumatice sau de răceală. Persoanele care suferă de insomnie îşi pot face un masaj cu uleiuri volatile înainte de culcare.

În cazul insomniilor pe fond de stres prelungit, pot fi folosite uleiurile volatile de trandafir, iasomie şi de patchouli, datorită proprietăţilor sedative şi relaxante, sub formă de masaj sau se adaugă 20 de picături de ulei în apa de baie şi se stă într-o poziţie relaxată aproximativ o jumătate de oră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite