Tratamente eficiente pentru astmul alergic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

60 la sută din cazurile totale de astm au o cauză alergică. Aerul poluat, particulele de polen, de praf sau de mucegai sunt factorii care favorizează apariţia astmului alergic.

În cazul astmaticilor, sub acţiunea alergenilor, căile respiratorii se inflamează şi se îngustează, provocând tuse, respiraţie dificilă, până la insuficienţă respiratorie acută. De aceea, orice persoană astmatică trebuie să aibă la îndemână medicamente care să prevină apariţia unei crize.

Acestea se numesc bronhodilatatoare şi trebuie folosite de fiecare dată când apar probleme respiratorii. Ele acţionează în câteva minute. Unele bronhodilatatoare sunt folosite pentru obţinerea unei dilataţii mai îndelungate a bronhiilor (preparate cu durată lungă de acţiune) şi nu trebuie utilizate de mai mult de două ori pe zi.

Eficienţi sunt şi corticosteroizii administraţi pe cale inhalatorie. Tratamentul optim este stabilit de către medicul pneumolog, care poate decide dacă este necesară şi o terapie pe termen lung.

Testele alergologice, necesare

Cu ajutorul testelor cutanate alergologice sau prin determinarea anticorpilor specifici de tip imunoglobulina E (o proteină asociată cu reacţiile alergice), este determinată natura exactă a alergenului de interior (praf) sau de exterior (polen) care duce la apariţia crizelor de astm. În timpul unui test cutanat alergic, pielea este expusă la substanţa care determină alergia, fiind urmărite apoi reacţiile alergice cutanate.

Determinarea anticorpilor specifici de tipul imunoglobulinei E se face cu ajutorul unui test de sânge. În urma acestor analize, medicul poate recomanda tratamentul, care constă în medicaţie sau în imunoterapie. Indiferent de metoda de tratament recomandată, evitarea alergenului este prima măsură care trebuie luată pentru prevenirea crizelor de astm.

Desensibilizare pe durata a câţiva ani

Pentru atenuarea simptomelor se poate apela şi la imunoterapie, ce are ca scop creşterea toleranţei la polen, la praf, la acarieni şi la mucegaiuri, adică la factorii declanşatori. Acest tip de terapie constă în injectarea sub piele a unui extract diluat din alergenul respectiv, o dată sau de două ori pe săptămână, doza fiind crescută treptat, până când simptomele se atenuează sau chiar dispar. Terapia se desfăşoară de-a lungul câtorva ani. Imunoterapia alergen specifică în astm este recomandată de către medicul alergolog în funcţie de severitatea astmului şi de răspunsul organismului la tratamentul medicamentos.

Măsuri de igienă

Pentru evitarea crizelor de astm cauzate de alergeni, trebuie să observi factorii care declanşează simptomele sau criza şi să eviţi pe cât posibil contactul cu ei. Este indicat să renunţi la plimbările în aer liber mai ales dimineaţa, deoarece în acest moment al zilei se găseşte cel mai mult polen în aer.

Menţine o igienă strictă în dormitor, renunţă la tapiţerii, la covoare, la cărţi şi la perdele, deoarece aceste obiecte menţin praful. În plus, optează pentru o pernă şi pentru o saltea din materiale ce pot fi spălate periodic.

Dispozitiv care arată starea bronhiilor

Dacă ai astm alergic, este bine să-ţi achiziţionezi un peakflowmetru. Folosit în fiecare dimineaţă şi seară, acest dispozitiv te ajută să previi o criză de astm, deoarece el arată problemele respiratorii înainte de apariţia tusei şi şuieratului.

Specialistul nostru

Dr. Camelia Berghea medic primar alergologie-imunologie clinică Spitalul clinic de psihiatrie „Alexandru Obregia"

Controlul optim al simptomelor astmului este asigurat prin combinarea măsurilor de profilaxie cu terapia farmacologică. Există mai multe clase de medicamente eficiente în controlul astmului (de exemplu: corticosteroizi inhalatori, antileucotriene, bronhodilatatoare simple sau în combinaţie cu corticosteroizi, corticosteroizi sistemici, anticorpi monoclonali anti-imunoglobulina E etc.), schema de tratament potrivită fiind stabilită în fiecare caz în parte de către medicii specialişti, în funcţie de severitatea bolii.

Prin asocierea foarte frecventă a astmului cu rinita alergică la pacientul sensibilizat, o condiţie importantă în dorinţa de control al simptomelor de astm o reprezintă şi tratamentul corect al rinitei, care presupune utilizarea de antihistaminice moderne nesedative, de corticosteroizi topici nazali, de soluţii saline, de anticolinergice. Schemele trebuie recomandate de către specialişti şi adaptate problemelor individuale.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite