Tratamente cosmetice duse la extrem: ce era acceptabil în trecut în numele frumuseţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exfolieri chimice care ard straturi de piele de pe faţă, inhibitoare de apetit care cauzează atacuri de cord, chirurgie pentru zonele intime pentru a semăna cu cele ale unei păpuşi Barbie sau pungi cu lichid îndoielnic vârâte în sâni pentru a-i face mai mari - acestea sunt metode de înfrumuseţare acceptate în zilele noastre. Dar şi în trecut, alte metode considerate sigure au cauzat mutilări îngrozitoare femeilor.

Atunci când ne gândim la trecut, de obicei avem un zâmbet superior pe faţă ca şi cum acum am şti mai multe decât strămoşii noştri. Trecutul abundă de decizii, practici şi chiar intervenţii extreme asupra corpului uman care acum par infantile şi fără nicio bază medicală. Totuşi, atunci când vine vorba de dorinţa femeii de a fi frumoasă, nimic nu e prea mult şi valorile din trecut nu s-au schimbat prea mult în prezent. „Mental Floss“ a realizat o listă cu şapte practici cosmetice din trecut care sunt aproape la fel de înspăimântătoare ca cele din prezent.

1. Corsetele comprimau organele interne

De ce crezi că în secolul XIX se vânau balenele? Pentru ca femeile să se poată folosi de oasele lor pentru a „forţa“ organele interne să stea într-o poziţie mai atrăgătoare. Corsetul, realizat din oase de balenă, a fost un obiect de îmbrăcăminte foarte folositor şi nu chiar toate femeile îl strângeau până în punctul de lezare a organelor interne. 

image

Corsetul din oase de balenă comprima organele interne FOTO Wikimedia Commons

2. Ingerarea de arsenic

În secolul al XIX-lea şi chiar şi mai devreme, oamenii obişnuiau să mănânce arsenic pentru a da strălucire ochilor, feţei şi pentru o înfăţişare atrăgătoare. Bineînţeles că existau şi reguli în administrarea arsenicului: putea fi luat doar când luna se afla în faza descrescătoare, la început un singur bob de arsenic (asta până deveneai mai rezistent) şi, dacă te opreai vreodată din administrarea acestui „leac“, mureai. Dar stai! Exista şi o parte negativă la administrarea de arsenic: dădea naştere la o guşă impresionantă, deoarece arsenicul blochează iodul în glanda tiroidă, cauzând umflături. Şi, bineînţeles, nu trebuie să uităm de cel mai frecvent efect advers în cazul arsenicului: moartea.

3. Tenia – vierme intestinal bun pentru slăbit

image

Tenia poate ajunge şi la 30 de metri FOTO topyaps.com

În acest caz femeile nu doar făceau ceva extrem pentru a fi slabe, ci şi ceva extrem de scârbos. Ouăle de tenie, luate sub formă de pastile, ieşeau din coajă şi se ataşau în intestinele gazdei. Acolo, teniile se hrăneau cu nutrienţii care altfel ar fi fost procesaţi de sistemul digestiv al femeii care dorea să slăbească. Acest lucru transforma gazda într-un om malnutrit şi teniile în adevăraţi viermişori sănătoşi şi mari. Foarte mari. Anumite specii de tenii pot creşte până la 3.000 de centimetri (adică 30 de metri). Existau şi tratamente de îndepărtare a acestor viermi intestinali uriaşi, însă erau şi ele extrem de dureroase şi scârboase.

4. Legatul picioarelor

O tradiţie chineză, care a început în jurul secolului X, legatul picioarelor transforma  tălpile femeilor în „lotuşi de aur“. Adică, flori de lotus mirositoare, putrezite, cutele fiind atât de adânci în tălpile deformate încât nici măcar nu puteau fi curăţate. Bărbaţii nu puteau vedea această parte nevăzută a picioarele femeilor, chiar dacă erau căsătoriţi cu ele, pentru că ele îşi ţineau tălpile înfăşurate în pânze.

image

Legatul picioarelor începea în copilărie, la vârsta de 2-3 ani, forţând labele picioarelor să crească deformate FOTO neatorama .com

Tortura picioarelor începea atunci când mama fetei lega strâns degetele fetiţelor de 2-3 ani în feşe de pânză. Procedeul era extrem de dureros. Această practică deforma permanent labele picioarelor, dar acesta era şi scopul. Mersul legănat cu paşi mici al femeii mature cu picioarele deformate spunea lumii că este odorul unei familii înstărite şi prea bună pentru orice fel de muncă.

Acest procedeu de deformare a picioarelor nu a fost atât de uşor uitat. S-a încetat, relativ, această tehnică odată cu revoluţia comunistă din 1949, atunci când munca a devenit o virtute.

5. Produsele cosmetice radioactive

Gama de cosmetice radioactive „Flo-radia“ era produsă în Franţa în anii '30. Aceste cosmetice ofereau unei femei toate miracolele posibile. „Simulează vitalitatea celulară, activează circulaţia, dau fermitate tenului, elimină grăsimile, opreşte formarea coşurilor şi punctelor negre, vindecă urcioarele, coşurile, roşeaţa, pigmentarea, protejează de razele solare, opreşte îmbătrânirea şi te scapă de riduri, conferă prospeţime şi luminozitate tenului“, spunea reclama la „Flo-radia“, produsele cosmetice pe bază de componente radioactive.

6. „Belladona“ - picături de ochi orbitoare

image

Folosirea regulată a acestor picături cauza orbire FOTO tollebeek.nl  

„Belladona“ sau „Femeia frumoasă“ era un produs cosmetic care te făcea să te întrebi cine naiba l-ar fi putut folosi. Femeile obişnuiau să-şi toarne picături din această substanţă în ochi. Acest produs făcea pupila să se dilate, considerându-se că ochii mari cu pupile imense, inocente sunt sexy. Faptul că efectul secundar al folosirii îndelungate a acestor picături era orbirea nu prea împiedica femeile să le folosească.

7. Pudră cu plumb

Anii 1700 au fost foarte dificili, mai ales pentru tenul femeilor. Chiar dacă nu luăm în considerare mirosul îngrozitor în care trăiau chiar şi cei bogaţi, existau o grămadă de boli pe care o persoană trebuia să le evite pentru a atinge vârsta adultă. Bolile acestea erau, în special, dintre cele care lăsau bube pe corp. Pentru a acoperi imperfecţiunile pielii, adică cicatricile rămase în urma bubelor de diverse provenienţe, se folosea o pudră de faţă pe bază de plumb.

Această pudră era minunată: ieftină şi uşor de făcut, acoperea foarte bine imperfecţiunile feţei şi dădea o strălucire suavă. Dar apoi... Creierul începea să se umfle, începeau să-ţi paralizeze mai întâi picioarele şi apoi, aproape fiecare sistem al organismului tău îşi înceta activitatea. 


Citeşte şi:

515 chimicale aplicăm pe piele în fiecare zi. Parfumul, cel mai riscant

De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.

Lista celor mai periculoase chimicale care ar trebui excluse din produsele cosmetice

Organizaţia americană de mediu Environmental Working Group propune marilor companii producătoare de cosmetice o rezoluţie importantă pentru noul an: să excludă de pe listele de ingrediente substanţele care afectează dramatic activitatea hormonală a organismului, produc reacţii alergice şi care pot declanşa cancerul de piele.

Tratamentele faciale cu melci vii, următorul pas în cosmetică

Excentricităţile din industria frumuseţii şochează tot mai puţin, mai puţin când vine vorba de animale vii. Melcii vii şi nevătămaţi folosiţi în tratamentele faciale vor fi tot mai prezenţi, de vreme ce mucusul acestora va fi folosit în tot mai multe produse cosmetice.

Cele mai periculoase ingrediente din produsele cosmetice

Ca urmare a studiilor care demonstrează cât de nocive sunt unele ingrediente din cosmetice, mai multe companii le-au eliminat din compoziţia produselor lor. Mai sunt, însă, companii care le folosesc în continuare, cum sunt L’Oréal şi Revlon, iar organizaţia americană Environmental Working Group a lansat o campanie de somare a producătorilor să le înlocuiască.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite