Tratament modern pentru cancerul hepatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chemoembolizarea este recomandată pacienţilor cu tumori inoperabile sau cu metastaze. Această procedură presupune injectarea unor substanţe chimioterapice, având mai puţine efecte secundare decât chimioterapia clasică.

Cele mai multe cazuri de cancer hepatic sunt depistate în stadiul trei sau patru, când tumorile au dimensiuni mari şi când intervenţia chirurgicală este posibilă la aproximativ 20% din cazuri. Atunci când tumorile sunt inoperabile, se poate recurge la terapii precum chemoembolizarea hepatică.

„Procedura de chemoembolizare este un tratament modern, intervenţional şi este indicată pacienţilor cu tumori hepatice inoperabile sau celor care au ciroză hepatică pe care s-a dezvoltat o tumoare, dar şi celor care au tumori secundare (metastaze) după un cancer la nivelul colonului", spune medicul primar de radiologie şi imagistică medicală Bogdan Popa de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca" din Capitală.

În ce constă procedura

Chemoembolizarea presupune introducerea printr-o puncţie a unui cateter foarte subţire în artera hepatică şi în vasele care alimentează tumoarea cu sânge.

Pe această cale se introduc substanţe chimioterapice care ajung la nivelul celulelor lezate. Oprirea vascularizării ajută la stoparea „alimentării" tumorii.

„Intervenţia se efectuează într-o sală de operaţie dotată cu un angiograf. Acest aparat asigură injectarea unor substanţe care au rolul de a distruge ţesuturile tumorale chiar în interiorul tumorilor hepatice", explică medicul Bogdan Popa.

Unul dintre avantajele procedurii este reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei, deoarece cantitatea de medicamente este dozată potrivit pentru distrugerea doar a celulelor afectate, scăzând riscul de afectare a celulelor sănătoase.

Necesită anestezie locală

Chemoembolizarea hepatică se efectuează cu anestezie locală, pacientul fiind conştient pe tot parcursul operaţiei. Este nevoie ca pacientul să stea internat 24 de ore, pentru a rămâne sub supraveghere medicală postoperatorie.

Intervenţia este disponibilă şi în România, putându-se efectua în cadrul unor centre de radiologie intervenţională, dotate cu aparatură performantă.

Astfel de centre sunt cele din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Floreasca" şi de la Centrul Medical „Hemodinamic", din cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş" din Bucureşti. La acest ultim centru, costurile unei astfel de intervenţii variază între 2.500 şi 5.400 de lei.

Pacienţii care vor să recurgă la această procedură trebuie să se programeze în prealabil.

Creşte speranţa de viaţă

Pentru reuşita tratamentului este nevoie de mai multe şedinţe, numărul acestora fiind stabilit de medic. Durata unei şedinţe este de maximum două ore.

Pentru a urmări eficienţa acestei terapii este nevoie de repetarea unor analize precum nivelul seric al AFP (alfa-fetoproteină) şi de tomografie computerizată abdominală.

Procedura poate mări speranţa de viaţă a bolnavului, fiind o bună măsură paliativă. Rata de succes a chemoembolizării depinde mai ales de gradul de lezare hepatică şi de dimensiunea tumorii. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite