Tratament insuficient pentru românii cu scleroză multiplă, boala care ţintuieşte tinerii în scaun cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii cu scleroză multiplă care nu primesc tratament la timp riscă să ajungă în scaun cu rotile FOTO
Românii cu scleroză multiplă care nu primesc tratament la timp riscă să ajungă în scaun cu rotile FOTO

Numai 25% din pacienţii cu scleroză multiplă din România au acces la tratamente printr-un Program Naţional. Restul bolnavilor aşteaptă chiar şi mai mult de un an terapia, timp în care riscă să ajungă în scaun cu rotile.

România ocupă locul 29 din 33 de ţări europene în ceea ce priveşte accesul la terapii de ultimă generaţie. Pe primele locuri se află ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Islanda, arată cele mai noi date ale Platformei Europene de Scleroză Multiplă, cuprinse în Barometrul de analiză a situaţiei pacienţilor cu scleroză multiplă.

„Pacienţii cu scleroză multiplă din ţara noastră se confruntă cu două mari probleme. Pe de o parte, Programul naţional pe scleroză multiplă asigură acces la terapie doar pentru 25% dintre pacienţi. Restul pacienţilor aşteaptă de multe ori peste 1 an să li se decidă soarta. Pe fondul restricţiilor bugetare ale programului, sunt foarte mulţi pacienţi care nu pot beneficia de tratamentul adecvat stadiului de boală, întrucât costul mediu decontat prin Programul naţional de scleroză multiplă este mai mic decât costul medicamentului cel mai ieftin utilizat în tratamentul pacienţilor (de exemplu, costul tratamentului anual cu Interferon beta-1b – cel mai ieftin produs - este de 43.200 lei vs 42.000 lei alocaţi prin program). În acest timp, boala are o evoluţie galopantă, iar handicapul este din ce în ce mai sever“, atrage atenţia Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

Pentru soluţionarea situaţiei pacienţilor cu scleroză multiplă aflaţi pe listele de aşteptare, APAA a trimis o scrisoare deschisă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care propune autorităţilor următoarele: programul naţional de scleroză multiplă din România să devină prioritate, bugetul alocat programului să crească în concordonaţă cu costurile reale de tratament ale pacienţilor, tratamentele pentru scleroză multiplă să fie achiziţionate prin procedură centralizată, de către Ministerul Sănătăţii, pentru o mai bună gestionare a fondurilor.

Ce este scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună, de care suferă în România aproximativ 10.000 de persoane. Boala afectează cu preponderenţă persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 - 40 de ani, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de cca. două - trei ori mai mult femeile, decât bărbaţii. Boala poate afecta şi copii, încă de la vârste fragede.

Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii grave şi ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacităţii de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăţi de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive.

„În scleroza multiplă, timpul este un factor decisiv. Netratată, boala poate aduce, în decurs de câţiva ani, pacientul în scaun cu rotile. Pacienţii cu scleroză multiplă au nevoie de tratament imediat”, a subliniat Rozalina Lăpădatu.


Citeşte şi:

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice. România, printre ţările cu cel mai mare risc de accidente vasculare

Incidenţa bolilor neurologice este în România de aproape patru ori mai mare decât în alte ţări ale Uniunii Europene, cea mai frecventă fiind accidentul vascular cerebral. Cercetătorii  susţin însă toate aceste suferinţe ar putea fi prevenite prin mişcare, alimentaţie naturală, citit şi prietenii de calitate.

Creierul are nevoie de bariere împotriva răului. Cum îl poţi proteja la orice vârstă

Lectura ziarelor şi cărţilor adevărate, nu virtuale, timpul liber petrecut în natură, cu oameni pozitivi, dar şi alimentaţia în cele mai liniştite momente ale zilei fac creierul mai rezistent la asaltul informaţional al lumii moderne.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite