Tratament inovativ pentru osteoartrită, cu refacerea parţială a genunchiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din cinci adulţi cu vârsta peste 45 de ani suferă de osteoatrită a genunchilor. Afecţiunea apare atunci când cartilajul ce căptuşeşte articulaţiile se deteriorează şi dispare, cauzând dereri cumplite mai ales în timpul mersului.

Osteoartrita  este o formă de artrită şi boală degenerativă a articulaţiilor care se manifestă prin ruperea şi eventual pierderea cartilajului articulaţiilor. 

Cartilajul este o substanţă pe bază de proteină care serveşte drept tampon între oasele unei articulaţii. În cazul osteoartritei stratul de deasupra al cartilajului se deteriorează şi dispare, ceea ce duce la frecarea oaselor de sub cartilaj.

Pentru a reduce presiunea exercitată asupra articulaţiilor genunchiului, medicii recomandă pacienţilor anumite schimbări ale stilului de viaţă, indiferent că suferă de osteoartrita în formă uşoară sau severă.

Strategiile de management al durerii şi tratament mai pot include: fizioterapie, injecţii cu steroizi, calmante, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau creme de atenuare a durerilor.

Cea mai comună intervenţie chirurgicală la genunchi în caz de osteoartrita este înlocuirea totală a genunchiului. Această procedură presupune îndepărtarea articulaţiei naturale şi înlocuirea cu un implant artificial. Această opţiune de tratament e indicată, de regulă, pacienţilor cu osteoartrită severă la genunchi.

Înlocuirea totală a genunchiului nu este întotdeauna cea  mai potrivită soluţie pentru pacienţii cu osteoartrită incipientă spre medie în doar două din compartimentele genunchiului. Pentru aceştia, o soluţie mai bună e reprezentată de refacerea parţială a genunchiului cu Makoplasty, susţin medicii specialiţti din cadrul Liv Hospital, din Istambul, Turcia.

Această procedură foloseşte sistemul RIO - Braţ Robotic Interactiv Ortopedic cu ajutorul căruia chirurgii au precizia necesară pentru a realiza refacerea parţială a genunchiului.

În timpul procedurii este refăcută porţiunea bolnavă a genunchiului păstrând osul sănătos al pacientului şi ţesutul înconjurător. Se introduce apoi un implant în articulaţie care să permită genunchiului să se mişte din nou fără probleme”, a precizat prof. dr. Ugur Haklar, Liv Hospital.

Principalele avantaje ale procedurii:

image

• Facilitează poziţionarea optimă a implantului pentru o senzaţie mai naturală în genunchi

• Reduce perioada de recuperare şi de spitalizare comparativ cu operaţia de înlocuire totală a genunchiului

• Se efectuează în sistem ambulatoriu

• Contribuie la atenuarea rapidă a durerii şi reluarea activităţilor zilnice

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite