Tratament contra varicelor care durează jumătate de oră. În ce constă procedura aplicată în premieră naţională, la un spital de stat

Tratament contra
varicelor care durează jumătate de oră. În ce constă procedura aplicată în premieră
naţională, la un spital de stat

Venele varicoase pot fi tratate acum şi prin cateterizare în spitalele de stat

Chirurgii de la Spitalul Judeţean Timişoara au efectuat o nouă procedură medicală în premieră de tratament al varicelor. Aceasta constă în „arderea“ vasului varicos cu o substanţă polimerizatoare. Intervenţia este minim invazivă şi durează 30 de minute.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noua metodă, numită Vena Seal, este preferată celor vechi întrucât durata recuperării este foarte redusă, potrivit agerpres.ro.

După efectuarea inervenţiei care durează o jumătate de oră, pacientul pleacă acasă după câteva ore.
Metoda este  minim invazivă, nu are contraindicaţii sau limite de vârstă, dar se recomandă în fazele incipiente ale bolii varicoase. Anestezia este punctiformă.

Prima intervenţie a fost făcută de o echipă condusă de şeful Secţiei de Chirurgie Generală I, dr. Sorin Olaru, pe o pacientă de 40 de ani, care după jumătate de oră a putut pleca acasă, vindecată de varice.
Pentru că intervenţia se poate efectua în pauza de masă, este supranumită „Lunch time surgey“.

În ce constă procedura

„La fel ca şi în cateterizările pe cord, şi în cazul nostru se introduce un cateter fin în vasul bolnav, unde se eliberează o substanţă activă, un polimer, care desfiinţează vena bolnavă. Cateterul se retrage progresiv, rămâne substanţa care desfiinţează vena bolnavă. O venă afectată varicos este compromisă în totalitate şi trebuie înlăturată total, de exemplu din zona genunchiului până în în cea inghinală sau până la gleznă“, a explicat dr. Daniela Radu, directorul medical al instituţiei sanitare unde s-a efectuat operaţia.

În corpul uman, 95% din sânge se întoarce la inimă prin sistemul venos profund şi doar 5% din sânge se întoarce prin sistemul venos superficial. În mod normal, aceste vene superficiale nu sunt sinuoase, ci au traiectul drept. Când ele se umflă şi devin sinuoase, pronunţate, dilatate, înseamnă că sunt bolnave, sângele stagnează, se trombozează şi se poate infecta, constituind o posibilă complicaţie la un moment dat.

„Acele vene bolnave noi trebuie să le îndepărtăm pentru că se pot complica, de la tromboză extensivă pot ajunge la ulcer varicos care se vindecă foarte greu. Există metode clasice, de smulgere a venei bolnave, safelectomia, dar, în timp, s-au dezvoltat metode noi minim invazive, endovenoase, cum sunt laserul sau radiofrecvenţa, pentru tratamentul acestor vene bolnave. Există un principiu chirurgical, anume că orice ţesut anormal, degenerat, trebuie îndepărtat“, a explicat specialistul.

Casa decontează doar procedura

Metoda este folosită de câţiva ani în Europa, dar la noi a pătruns mai târziu din cauza costurilor foarte ridicate ale substanţei polimerizatoare folosite. Intervenţia este gratuită pentru pacienţi, deşi preţul substanţei active polimerizatoare este foarte ridicat.

„Nu ştim acum cât va costa, dar pentru că este atât de bună pentru pacienţii noştri, în afară de decontarea Casei de Sănătate, diferenţa o va suporta spitalul. Cu cât avem mai multe cazuri, preţul pe substanţă va fi mai mic. Vom intra pe licitaţia internaţională. Casa de Sănătate ne decontează doar procedeul“, a adăugat dr. Daniela Radu.
Spitalul Judeţean Timişoara are, anual, circa 1.000 de pacienţi cu boală varicoasă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: