Tot ce ai vrut să ştii despre pietrele la fiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litiaza simptomatică se manifestă prin durere puternică sub coaste, în 
partea dreaptă, care iradiază spre spate şi spre umărul drept.
Litiaza simptomatică se manifestă prin durere puternică sub coaste, în partea dreaptă, care iradiază spre spate şi spre umărul drept.

În jur de 20% din populaţia din ţările dezvoltate este diagnosticată cu litiază biliară, cunoscută mai ales ca pietre la fiere sau calculi biliari.

În substanţele apoase care formează bila sunt dizolvate substanţe organice şi alţi compuşi, care fie participă la digestia grăsimilor, fie se elimină. Când însă în bilă ajung cantităţi mari de astfel de substanţe, ele nu mai pot fi dizolvate şi, prin urmare, se depun, formând calculi. Aceste pietre au în componenţă, în principal, colesterol, dar şi bilirubină, săruri de calciu şi mucus.

Calculii variază ca mărime şi număr. Unele persoane dezvoltă doar un singur calcul, în vreme ce altele au mai mulţi. Litiaza biliară este întâlnită mai des la femei, la sedentari, la cei cu surplus de greutate sau cu diabet ori boli hepatice.
 
Simptomele pot lipsi

Dacă nu ajung să irite mucoasa vezicii biliare şi dacă nu astupă canalele de scurgere a bilei, calculii biliari nu dau simptome. Litiaza simptomatică se manifestă prin durere puternică sub coaste, în partea dreaptă, care iradiază spre spate şi spre umărul drept. Colica biliară atinge punctul culminant ca intensitate în 20-60 de minute, după care regresează. Mai pot să apară greţuri sau vărsături amare şi ameţeli. Trebuie mers de urgenţă la medic dacă durerea abdominală este atât de intensă încât bolnavul nu îşi poate găsi o poziţie confortabilă, dacă apar icterul şi febra cu frisoane.   

Se văd la ecografie

Explorarea de primă intenţie în depistarea litiazei biliare, atât preventiv, cât şi în faza acută, este ecografia abdominală. Alte explorări care pot fi folosite pentru diagnosticare sunt tomografia şi RMN-ul. Se poate face şi colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP). Aceasta se realizează cu ajutorul unui endoscop şi foloseşte raze X, fiind utilă în explorarea vezicii biliare. Aceste investigaţii sunt completate de teste de sânge (care arată, printre altele, valori mari pentru bilirubină şi transaminaze).

Află pe Clicksanatate.ro ce complicaţii poate da litiaza biliară!

Când este nevoie de o ecografie a uterului
 

Tratează eczemele cu tinctură de brusture
 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite