Tot ce trebuie să ştii despre hernia de disc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stilul de viaţă sedentar, fumatul şi o dietă nesănătoase pot contribui la herniile de disc. Durerile de braţe, umeri şi picioare pot semnala o hernie de disc FOTO Shutterstock
Stilul de viaţă sedentar, fumatul şi o dietă nesănătoase pot contribui la herniile de disc. Durerile de braţe, umeri şi picioare pot semnala o hernie de disc FOTO Shutterstock

Durerile de spate au ajuns să fie obişnuite pentru majoritatea oamenilor. Aproape 90% din populaţie se confruntă, cel puţin o dată în viaţă, cu dureri de spate. Ce ne facem atunci când, în loc de spate, ne dor picioarele, coapsele, fesele sau umerii şi braţele? E posibil să fie vorba de hernie de disc.

Hernia de disc se încadrează în categoria afecţiunilor degenerative ale coloanei vertebrale. Se manifestă la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei, fiind o boală neurologică foarte serioasă. Cazurile de hernie de disc sunt destule şi provoacă dureri severe. Durerea provocată de hernia de disc se manifestă în funcţie de zona afectată şi nu se limitează doar la coloană. 

Dacă discul afectat se află în zona lombară (în partea de jos a coloanei vertebrale), atunci durerea va fi intensă în fese, în coapse şi în picioare, mai precis mai jos de genunchi, uneori chiar şi în laba piciorului. Dacă discul deplasat se află la nivelul gâtului, durerile vor fi localizate la umăr şi la braţ. Durerea se înteţeşte pe măsură ce boala avansează. Dacă la început durerea se manifestă la efort fizic, mai apoi va deveni permanentă mai ales în timpul nopţii.

Factorii de risc ai herniei de disc

Hernia de disc poate fi provocată de multe din înclinaţiile omului modern, cum ar fi sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, traumatizarea discului în urma unor forţări  sau din cauza presiunii crescute la nivel lombar. Hernia de disc mai are drept cauză şi procesul natural de îmbătrânire, lipsa hidratării şi chiar fumatul, deoarece acesta împiedică oxigenarea corectă a coloanei şi, implicit, a discului lezat. De la fumat se poate instala şi deshidratarea şi degenerarea discală care, în timp, vor determina hernia.

„Discul intervertebral îşi modifica poziţia obişnuită, acesta având rolul fundamental de a absorbi şocurile la care este supusa coloana vertebrala şi de a asigura protecţia acesteia. De aceea, debutul herniei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei, a durerilor de spate. Durerile cresc progresiv în intensitate şi sunt adesea însoţite de senzaţii de amorţeală, furnicături sau slăbiciune“, spune Mihail Dăncescu, medic primar neurochirurg în cadrul Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului „Sf. Constantin“ din Braşov.

Tratamentul herniei de disc

Tratamentul acestei afecţiuni poate fi medicamentos sau chirurgical, dar implică şi o schimbare  a stilului de viaţă a celor care suferă de hernie de disc cauzată de factorii de risc enumeraţi mai sus.

În ceea ce priveşte tratamentul farmacologic, analgezicele de uz general sau relaxantele musculare şi antiinflamatoare sunt cele mai folosite. Scopul tratamentului medicamentos este reducerea durerii şi a inflamaţiei locale.

În cazul în care pacientul nu are contraindicaţii, cel mai folosit medicament este ibuprofenul. Pe lângă acesta, opioidele pot fi administrate pacienţilor cu dureri intense care nu pot fi controlate cu ajutorul analgezicelor obişnuite. Ele se eliberează pe baza unei reţete medicale iar utilizarea lor se face sub supraveghere medicală pentru a evita riscul apariţiei dependenţei.

Corticosteroizii sunt un alt tratament pentru hernia de disc, fie intravenos, fie administraţi oral, sau chiar injectaţi în zona afectată, dar sub control radiologic pentru a se stabili exact unde este nevoie de injecţie. Efectele injecţiilor epidurale cu cortizon pot dura şi câteva luni.

Tratamentul chirurgical trebuie avut în vedere doar dacă simptomele persistă şi afectează foarte mult pacientul, limitându-i activităţile zilnice. Cele mai utilizate şi indicate proceduri chirurgicale sunt disectomia şi microdisectomia, adică îndepărtarea discului sau a părţi din discul cu probleme. În cazul microdisectomiei se îndepărtează doar fragmente, foarte mici, din discul implicat, printr-o procedură minim-invazivă.

O altă intervenţie minim-invazivă pentru tratamentul herniei de disc se numeşte „nucleoplastie“ şi „micşorează presiunea la nivelul discului intervertebral degenerat şi scade tensiunea la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fără ca pacientul să sufere vreo incizie. Acest lucru înseamna dispariţia senzaţiilor de durere şi în acelaşi timp diminuarea semnificativă a posibilităţii apariţiei problemelor neurologice mai grave precum pareza sau tulburările de sensibilitate. Procedura de nucleoplastie durează aproximativ 20 de minute, iar perioada de spitalizare este de o zi, timp în care pacientul se poate odihni în salon, după care poate pleca acasă“, explică dr. Mihail Dăncescu.

Cum să scapi de hernia de disc în mod „natural“

Primul pas pe care poţi să-l faci în cazul herniei de disc cauzată de un stil de viaţă haotic, este... schimbarea stilului de viaţă. O dietă adecvată, exerciţii fizice frecvente, renunţarea la fumat – toate acestea sunt metode de a preveni şi chiar de a scăpa de efectele herniei de disc. Greutatea în plus poate agrava simptomele, deci este foarte important menţinerea unei greutăţi recomandate pentru înălţimea şi vârsta pacientului.

Fizioterapia este şi ea indicată, mai ales că în cadrul şedinţelor de fizioterapie pacienţii sunt învăţaţi cum să se îmbrace, cum să meargă şi cum să ridice greutăţi în mod corect pentru a preveni durerea.

Pentru mulţi pacienţi, tratamentul conservator face minuni, acesta fiind cel mai indicat. Doar un procent redus continuă să aibă durerile specifice, moment în care se vor recomanda alte metode terapeutice (intervenţiile chirurgicale, injecţiile cu cortizon sau altele).

În cazul în care pacienţii au meserii ce constituie factori de risc, specialiştii pot recomanda schimbarea locului de muncă.


Citeşte şi:

O cauză frecventă a durerilor de spate este adesea omisă de medici

După ce mai mulţi medici din oraşul natal nu au reuşit să-i identifice cauza durerilor persistente de spate, un american de peste 50 de ani a căutat în toată lumea un specialist care să poată să-i pună un diagnostic precis. A descoperit că suferă de o problemă deloc rară, dar care adeseori le scapă medicilor: disfuncţia articulaţiei sacroiliace.

Cocoaşa de smartphone: copiii au probleme cu spatele din cauza jocurilor şi a telefoanelor mobile

Un număr mare de tineri suferă de o boală specifică societăţii moderne, numită „cocoaşa de smartphone“. Acest fenomen provoacă o curbură a coloanei care, uneori, se dezvoltă în hernie de disc şi care este rezultatul consolelor de jocuri şi a telefoanelor inteligente peste care stau aplecaţi copiii.

5 semne că suferi de hernie de disc

Hernia de disc este o afecţiune la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei. În urma procesului natural de îmbătrânire sau din cauza unui traumatism, discul alunecă din poziţia lui obişnuită, se deformează şi se poate rupe, lăsând substanţa gelatinoasă din interiorul lui să iasă în afară şi să atingă terminaţiile nervoase. Rezultatul? Toate acestea sunt întărite de câteva simptome pe care este bine să le iei

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite