Topul băuturilor alcoolice mai puţin nocive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neplăcerile create de indigestie dispar în câteva ore
Neplăcerile create de indigestie dispar în câteva ore

Pe primele locuri în clasament se situează vinul făcut în casă şi whisky-ul. Consumul de bere este nerecomandat mai ales celor care vor să conducă a doua zi, pentru că rămâne cel mai mult timp în sânge.

Prima precizare a specialiştilor în ceea ce priveşte consumul de alcool de Sărbători, ca şi în cazul bunătăţilor de pe masa de Crăciun, este să fim cumpătaţi. Indiferent care este băutura preferată pentru masa festivă, nu trebuie să depăşim cantităţile recomandate, adică maximum două-trei pahare de vin, două de bere sau 150 ml de tărie.

1. Vinul este cel mai sănătos

Este bine cunoscut faptul că vinul este cea mai sănătoasă băutură alcoolică şi este recomandată de specialişti nu doar la mesele festive, ci şi în restul anului.

Are proprietăţi antioxidante şi menţine sănătatea vaselor de sânge, prevenind bolile cardiovasculare. „Sunt de preferat vinurile seci, de casă, fără adaosuri de zahăr şi de coloranţi. Majoritatea celor din comerţ conţin sulfiţi, substanţe care blochează metabolizarea vitaminei B1, esenţială în funcţionarea sistemului nervos central", precizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

2. Votca şi whisky-ul se metabolizează rapid

Unul dintre avantajele consumului de tării cum sunt vodca şi whisky-ul este că nu rămân mult timp în sânge, fiind metabolizate uşor, pentru că nu conţin şi zahăr sau alte ingrediente care ar putea pune în dificultate sistemul digestiv. Studiile au demonstrat chiar că whisky-ul conţine acid elagic, o substanţă cu potenţial anticancerigen. Există o precizare şi în cazul acestui tip de băuturi alcoolice: whisky-ul trebuie să fie realizat doar din malţ. Pentru a-l recunoaşte, căutaţi pe etichetă menţiunea „single malt".

Celelalte tipuri de astfel de spirtoase conţin de fapt doar 10 la sută whisky şi 90 la sută alcool din cereale.

3. Şampania autentică nu creează probleme

Şampania se numără şi ea printre băuturile mai puţin nocive. Mai mult, unele studii au scos la iveală că această băutură ar putea avea efecte benefice asupra inimii. Condiţia este ca şampania să fie veritabilă, adică obţinută prin dubla fermentare a mustului, mai întâi în butoaie, apoi chiar în sticle.

„Aşa-zisele şampanii pe care le găsim în magazine la preţuri mici sunt, de fapt, vinuri spumoase, în care se adaugă bioxid de carbon", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Una dintre consecinţele consumului de vin spumos este balonarea, atrag atenţia specialiştii.

Berea este procesată greu

Deşi este una dintre băuturile alcoolice cu efect benefic asupra vaselor de sânge, berea nu este recomandată pentru consumul frecvent. Aceasta conţine, pe lângă alcool, şi o varietate de zaharuri, ceea ce o face greu de metabolizat de către ficat. De aceea, berea poate rămâne în sânge chiar şi 48 de ore.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite