Top 7 recomandări de la specialiştii români, de Ziua Mondială a Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ne recomandă să ne măsurăm periodic tensiunea arterială FOTO: Arhivă
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ne recomandă să ne măsurăm periodic tensiunea arterială FOTO: Arhivă

În fiecare an, pe 7 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. Cu această ocazie, şapte specialişti români de renume ne amintesc că până şi cele mai grave boli pot fi prevenite simplu, prin câteva măsuri care stau în puterea noastră.

 
1. Raed Arafat: secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „De azi, renunţaţi la fumat!“

„Eu cred că dacă vorbim de prevenţie la nivel global, una dintre cele mai importante măsuri uşor de atins este abţinerea de la fumat“, spune medicul Raed Arafat. Ziua Mondială a Sănătăţii este un bun prilej de renunţare la fumat, subliniază specialistul, fiindcă banala ţigară este sursa unei sumedenii de boli grave, de la boli pneumologice şi cardiovasculare până la diverse forme de cancer. „Renunţarea la fumat este una dintre cele mai bune măsuri pentru ca oamenii să rămână sănătoşi cât mai mult timp şi ca să nu ajungă la medic“, completează dr. Raed Arafat.

2. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii: „Măsuraţi-vă tensiunea arterială“

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii este hipertensiunea arterială, ca principală problemă de sănătate publică. „Prevenţia în sine este o investiţie pe termen lung în sănătatea populaţiei. De aceea, îndemnul meu către cetăţeni este să-şi verifice periodic tensiunea arterială pentru a preveni riscul de infarct miocardic şi de accident cerebral“, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Această recomandare se adresează unei categorii din ce în ce mai mari din populaţie, ţinând cont de faptul că, în ultimii ani, a crescut considerabil numărul tinerilor de 35-40 de ani care suferă infarcte miocardice sau accidente vasculare cerebrale.

3. Dr. Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti: „Spălaţi-vă pe dinţi, corect, de două ori pe zi!“

„În placa bacteriană care se formează în cavitatea bucală din cauza unei igiene precare sălăşluiesc în jur de 50 de specii de bacterii. Dacă nu sunt îndepărtate periodic, printr-un periaj corect şi prin folosirea aţei dentare, aceste bacterii ajung în fluxul sangvin, nivelul lor creşte de la o zi la alta şi, în timp, afectează sănătatea întregului organism, dar mai ales sănătatea sistemului cardiovascular“, subliniază medicul stomatolog Alexandru Brezoescu.

Nu e nicio ruşine să nu cunoşti cu precizie tehnicile corecte de igienizare a danturii, este de părere medicul dentist. O vizită la medicul stomatolog poate rezolva rapid această problemă: el ne poate învăţa tehnici personalizate de periaj şi de igienă orală, în funcţie de problemele specifice ale fiecăruia dintre noi.

4. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“: „Folosiţi cu încredere apa şi săpunul“

Chiar dacă pare o recomandare banală, este dovedit faptul că mulţi dintre noi uită, adeseori, să se spele pe mâini cu apă şi cu săpun înainte de a mânca. „Spălatul pe mâini cu apă şi cu săpun face mai mult decât 100 de alte recomandări, fiindcă este o măsură banală care previne o varietate de boli, de la manifestările cutanate, la boala diareică, toxiinfecţiile alimentare, virozele, boala mâinii, gurii şi piciorului şi infecţiile hepatice cu virus A“, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

5. Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte: „Mâncaţi fructe şi legume româneşti“

„Chinezii spun că e bine să foloseşti fructele şi legumele din zona în care trăieşti, pentru că mediul nostru s-a sedimentat biologic într-un context alimentar care este cel mai bun pentru noi. De aceea, le recomand pacienţilor, mai ales primăvara, să mănânce cu precădere verdeţuri de sezon, din zona lor. Mâncând, de exemplu, un kilogram de fructe şi de legume zilnic, putem acoperi aproape toate nevoile nutriţionale ale organismului şi, în plus, să prevenim tulburările metabolice care duc la diabet şi la alte probleme de sănătate“, recomandă medicul diabetolog Ionescu-Târgovişte, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu“, din Bucureşti.

6. Prof. dr. Doina Dimulescu, medic cardiolog: „Nu adăugaţi sare în mâncare“

„Consumul excesiv de sare produce efecte mai rapide şi mai grave chiar decât consumul de grăsimi“, atrage atenţia prof. dr. Doina Dimulescu, manager general al Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias“ din Bucureşti. „Toate mâncărurile noastre tradiţionale sunt mult mai sărate decât ar trebui pentru un pacient cu o boală cardiovasculară. Aproape invariabil, excesele alimentare nu doar ca şi cantitate, ci şi ca aport de sodiu, de sare, produc efecte imediate. Traduse prin creşterea tensiunii arteriale şi prin apariţia semnelor de decompensare în insuficienţa cardiacă“, explică medicul cardiolog.

Aportul zilnic de sare nu trebuie să depăşească, deci, şase grame. Consultă eticheta nutriţională a alimentelor ambalate. Orice aliment care are mai mult de 1,5 grame de sare la 100 de grame are un conţinut prea mare de sare.

7. Dr. Oana Deleanu, medic pneumolog cu competenţă în somnologie: „Mergeţi la medicul specialist în somnologie dacă sforăiţi“

Probleme adesea ignorate de mulţi dintre noi sau puse pe seama oboselii de la serviciu, sforăitul şi somnolenţa în timpul zilei pot anunţa o afecţiune extrem de serioasă, semnalează medicul Oana Deleanu, de la Laboratorul de Somnologie din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti. „Adresaţi-vă unui specialist în medicina somnului dacă sforăiţi puternic, dacă suferiţi de obezitate sau/şi de afecţiuni cardiovasculare şi metabolice greu controlabile, cum este, de exemplu, diabetul, apărute la o vârstă tânără, dacă sunteţi somnolenţi în timpul zilei şi, mai ales dacă partenerul a remarcat pauze de respiraţie în timpul somnului! Toate acestea pot fi semnele apneei în somn, o afecţiune tratabilă, dar care este un factor de risc important pentru apariţia sau agravarea bolilor cardiovasculare şi metabolice. De asemenea, apneea în somn poate fi explicaţia pentru scăderea capacităţii de muncă şi pentru adormirile, aparent fără motiv, la volan. Un simplu test cu poligraful sau cu polisomnograful poate depista această afecţiune“, subliniază specialista. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite