Fertilitatea la bărbaţi: care este vârsta potrivită pentru a avea copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă o femeie încearcă în repetate rânduri să rămână însărcinată, fără niciun rezultat, este necesară o vizită la medicul specialist, atât în cazul ei, cât şi al partenerului FOTO: Shutterstock
Dacă o femeie încearcă în repetate rânduri să rămână însărcinată, fără niciun rezultat, este necesară o vizită la medicul specialist, atât în cazul ei, cât şi al partenerului FOTO: Shutterstock

Fertilitatea la bărbaţi: care este vârsta potrivită pentru a avea copii. Atunci când vorbim despre problemele legate de vârsta favorabilă pentru a avea un copil, ne gândim prima dată la femei. Dar şi bărbaţii au un ceas biologic în ceea ce priveşte fertilitatea, arată un studiu efectuat recent potrivit căruia calitatea spermei scade după vârsta de 30 de ani.

Există în popor credinţa potrivit căreia problemele de fertilitate apar, mai degrabă, în rândul femeilor. Fertilitatea la bărbaţi este mai durabilă decât în cazul femeilor, dar odată cu trecerea anilor, şi aceasta are de suferit. Studii recente arătă că vârsta adecvată a unui bărbat pentru a avea un copil este aceeaşi ca a femeii, informează Consumer.es.

După vârsta de 35 de ani, fertilitatea masculină scade cu 21%, chiar 23% pe an, pe fondul calităţii tot mai slabe a spermei. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Spitalul Universitar Cruces şi Institutul de Fizică al Universităţii din Cantabria (Spania). Studiul oamenilor de ştiinţă spanioli semnalează că declinul capacităţii de reproducere la bărbaţi este foarte asemănător cu al femeii, chiar dacă are loc într-un ritm mai lent şi mai constant.

Un alt studiu realizat în 2003 de către experţii de la Universitatea din California (SUA) a demonstrat că, din punct de vedere calitativ, sperma suferă modificări odată cu trecerea anilor. Experţii au vrut să vadă cum evoluează mobilitatea spermatozoizilor şi anume, capacitatea lor de a se deplasa până la trompele uterine.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceasta scade cu 0,7% pe an. Chiar de la vârsta de 22 de ani, există o probabilitate de 25% ca mobilitatea spermei să fie inferioară decât ar trebui să fie  valoarea normală. Procentul creşte odată cu vârsta, fapt pentru care la 30 de ani şansele ca spermatozoizii să fie mai puţin mobil ajung la 40%, la 40 de ani,  la 60%, iar la vârsta de 60 de ani, la 85%.

Experţii trag un semnal de alarmă cu privire la consecinţele fertilităţii scăzute a bărbaţilor.

Calitatea îndoielnică a spermei poate duce la anomalii genetice ce pot apărea la nou-născut. Preşedintele Institutului American de Medicină Genetică, Joe Leigh Simpson, a spus că genele bărbaţilor de peste 45 de ani favorizează de patru sau de cinci ori mai mult apariţia mutaţiilor generice la făt, comparativ cu cele ale bărbaţilor mai tineri de 30 de ani.

Vârsta nu este singurul factor care determină infertilitatea la bărbaţi. Este vorba despre o conjunctură de factori, de la genetică la un stil de viaţă (alimentaţiea nesănătoasă, fumatul, obezitatea, stresul).

Bărbaţii produc constant spermă, dar calitatea sa scade odată cu avansarea în vârstă. Pe măsură ce bărbaţii îmbătrânesc, pot apărea unele erori genetice care se transmit, prin materialul genetic al spermatozoizilor, la copii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite