Tinerii pot avea plămâni de peste 100 de ani. Testări gratuite pentru românii care respiră greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ un milion de români suferă de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), o boală care îmbătrâneşte prematur plămânii. Se estimează că BOPC va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depăşind în următorii ani diabetul zaharat.


Respiraţia dificilă este principalul simptom care ar trebui să dea de gândit deopotrivă vârstnicilor şi tinerilor, fumători sau nu, subliniază specialiştii cu ocazia lansării unei campanii pentru depistarea BPOC.

Boala este foarte slab diagnosticată, de altfel, doar o mică parte dintre românii bolnavi ştiu că o au, ajung la medic, fac analize şi primesc tratamentul adecvat. Iar problema este că BPOC evoluează negativ în timp. Pe măsură ce înaintează în vârstă fără tratament, bolnavul de BPOC nu mai poate să facă nici doi paşi fără să respire greu şi să tuşească. De altfel, BPOC este boala care îmbătrâneşte prematur plămânii, astfel încât chiar şi tineri de 20 de ani, dacă fumează activ sau pasiv, pot avea plămâni de peste 100 de ani.

Pentru toţi cei interesaţi să îşi testeze sănătatea plămânilor în luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (care va fi marcată pe 20 noiembrie), nu mai puţin de 80 de medici, din 34 de oraşe, oferă spirometrii gratuite. Această analiză reprezintă investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu şi rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc. Campania pentru depistarea BPOC se va desfăşura între 4 şi 30 noiembrie 2013, în numeroase clinici şi spitale de stat.

Poluarea din propria curte, cauză posibilă a bolii

Nu doar fumătorii trebuie să fie îngrijoraţi că ar putea avea această boală de plămâni. În mod surprinzător, poluarea din propria gospodărie poate fi o cauză a periculoasei boli de plămâni.

„La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)“, explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Inclusiv peleţii din bălegar, folosiţi în multe zone pentru încălzirea locuinţelor, pot creşte riscul de BPOC.

Ce trebuie să ştii despre BPOC

  • BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 si 65 de ani, când productivitatea lor ar trebui să atingă potenţialul maxim.  
  • Un studiu reprezentantiv pentru România, făcut în 2012, de TOTEM pentru Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialişti şi analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Acelaşi studiu arată că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeaşi măsură bogaţii şi săracii.  
  • Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor şi dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer).

Unde se fac testările gratuite

Testările organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC vor avea loc în 34 de oraşe din 27 de judeţe, printre care Alba, Arad, Argeş,  Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea.

Lista completă a medicilor şi clinicilor unde se pot face investigaţiile gratuite:

LISTA MEDICI PARTICIPANTI CAMPANIE SPIRTOMETRII GRATUITE.pdf

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite