Un simplu test de sânge ar putea fi suficient pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul de sânge ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a cancerului de piele. FOTO: Shutterstock.
Testul de sânge ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a cancerului de piele. FOTO: Shutterstock.

Un simplu test de sânge ar putea fi folosit pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de piele, potrivit unui cercetări realizate de oamenii de ştiinţă britanici, scrie BBC.

Melanomul, o formă de cancer cutanat a celulelor responsabile pentru pigmentul pielii, ar putea fi detectat mai uşor, înainte de a se răspândi, au anunţat o serie de oncologi ai Institutului Naţional de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie (NCRI).

Modalitatea prin care s-ar putea realiza acest lucru are la bază detectarea şi măsurarea nivelului unei gene din ADN-ul uman, denumită TFP12.

Medicul Tim Crook, autor al acestui studiu şi medic oncolog în cadrul Universităţii Dundee, a declarat că detectarea timpurie a melanomului, una dintre cele mai grave forme de cancer de piele, a fost până de curand o adevărată provocare.

„Prin utilizarea unui test de sânge, avem acum posibilitatea să descoperim simplu şi precis cât de avansată este boala. Acest lucru va oferi medicilor, cât şi pacienţilor, informaţii preţioase despre evoluţia afecţiunii. Medicamentele de astăzi vor putea fi mult mai eficiente dacă vom reuşi să diagnosticăm cât mai repede o asemenea boală”, a spus medicul Tim Crook, pentru sursa citată.

„Pornirea si oprirea anumitor gene pare să aibă un efect concret asupra modului în care melanomul se răspândeşte”, a declarat profesorul dermatolog Charlotte Proby.

În prezent, mai mult de 8 persoane din 10 reuşesc să supravieţuiască melanomului pentru cel puţin 10 ani, însă medicii susţin că se pot face mai multe descoperiri medicale pentru aceşti pacienţi pe baza tehnologiilor existente.


Citeşte şi:

Diagnostic mai precis şi mai sigur al cancerului de sânge la Institutul Clinic Fundeni

Copiii şi adulţii cu leucemii sau cu alte forme de cancer al sângelui vor putea fi mai bine diagnosticaţi în noul centru regional de diagnosticare în profunzime a cancerului de sânge din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Preţul vieţii. Pacienţii din Alba se tratează pentru cancer în Austria, iar pentru bolile inimii în Germania

Procedurile medicale de ultimă oră, aparatura mai performantă şi medici mai buni conving anual mii de români să parcurgă sute, chiar mii de kilometri pentru tratament sau pentru operaţii. Prin Casa de Asigurări de Sănătate Alba au fost aprobate anul trecut, servicii medicale în străinătate în valoare de 761.400 de lei.

Cancerul de sân, tot mai frecvent la europencele sub 40 de ani

Numărul cazurilor de cancer mamar a crescut la femeile sub 40 de ani cu aproximativ 1% pe an din 1990 până în prezent, arată cele mai noi statistici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite